Nasrallah: Netanyahu, Bin Salman i Trump su ‘tri rebra’ sporazuma stoljeća

Hassan Nasrallah se sa velikog ekrana obratio svojim pristalicama okupljenim na trgu u Bejrutu (Reuters)

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha, Hasan Nasrallah, rekao je da će američki projekat za Bliski istok propasti čim padne jedno od njegova ‘tri rebra’, a to su američki predsjednik Donald Trump, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Nasrallah je u televizijskom obraćanju, koji je emitovan u ponedjeljak, istakao da su ‘rebra sporazuma stoljeća – Trump, Netanyahu i Bin Salman – uzdrmana i da ne znamo šta će se s njima dogoditi u budućnosti te da je osa otpora jaka, čvrsta i postojana’.

Nasrallah je ministra vanjskih poslova Bahreina, Khalida bin Ahmeda bin Mohammeda al-Khalifu, opisao kao izdajnika, nakon što je objavio status na Twitteru u kojem je naveo kako ‘Izrael ima pravo na samoodbranu’.

U vezi sa povlačenjam SAD-a iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, Nasrallah je kazao da se ne može vjerovati preuzetim obavezama i obećanjima američke administracije, čak i u situaciji kada su u pitanju najbliži saveznici.

On je istakao kako Trumpova administracija ne zarezuje svoje evropske saveznike, a kamoli one koje je nazvala svojim sljedbenicima u regionu.

Rakete prema Golanu

Lider Hezbollaha je otkrio kako je prošle sedmice ispaljeno 55 raketa, od kojih su neke i velike, na izraelske položaje na okupiranoj Golanskoj visoravni. Rakete su ‘prisilile stanovnike izraelskih doseljeničkih naselja’ da se ‘povuku u skloništa’. Naglasio je da ovaj napad znači ‘potpuno novu fazu’ u sirijskom sukobu.

Nasrallah je istakao kako je ovaj napad pokazao spremnost Sirije i njenih saveznika da idu do krajnjih granica kada je riječ o njenoj odbrani i sučeljavanju s Izraelom.

Izrael je objavio da je njen protivraketni sistem ‘Gvozdena kupola’ (Iron Dume) prošlog četvrtka oborio 20 raketa koje su gađale izraelske položaje na okupiranom sirijskom Golanu. Optužio je iransku revolucionarnu gardu da stoji iza lansiranja ovih raketa.

Izvor: Al Jazeera