Nasilje u Venecueli: Dvije osobe ubijene, zapaljen kamion s pomoći

Washington je za privremenog predsjednika Venecuele priznao opozicionog vođu Juana Guaidoa (EPA)

Nedugo nakon što je venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido objavio da je prvi kamion sa humanitarnom pomoći ušao iz Kolumbije u Venecuelu, izbili su novi neredi u pograničnim područjima, u kojima su ubijene dvije osobe.

Žrtve su zabilježene u sukobima stanovništva sa vladinim snagama u blizini granice sa Brazilom.

Iz bolnice u gradu Santa Elena de Uairen, u blizini granice sa Brazilom, potvrđeno je da su ubijene dvije osobe.

Vojska pokušava spriječiti dolazak humanitarne pomoći, koju predsjednik Nicolas Maduro naziva „trojanskim konjem“ koji bi trebao otvoriti vrata  za inostranu vojnu intervenciju u  zemlji.

Maduro prekinuo odnose s Kolumbijom

A na kolumbijskoj granici, vladine snage zapalile su jedan od kamiona sa huimanitarnom pomoći, nedugo nakon što je ušao na terirotiju Venecuele, što je izazvalo nerede.

Na snimcima koje je objavila venecuelanska televizija vidi se oblak crnog dima.

U međuvremenu, predsjednik Venecuele Nicolas Maduro objavio je da je prekinuo diplomatske odnose s Kolumbijom.

„Strpljenju je došao kraj. Ne mogu više podnijeti da se kolumbijska teritorija koristi za napade na Venecuelu. Iz tog razlloga, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske odnose s kolumbijskom fašističkom vladom“, rekao je Maduro u govoru pred svojim pristalicama u Caracasu, te je dodao:

„Borit ćemo se snažnije nego ikad. Čvrsto ćemo stajati i pravljati našom domovinom sada i dugi niz godina, u ime naše sudbine, s uzdama u svojim rukama. Držim uzde domovine, u ime mladih ljudi, studenata, držim ih u vaše ime, za zaposlene majke, pripadnike vojske, muškararce i žene“.  

Osoblje kolumbijske ambasade u Venecueli dobilo je rok od 24 sata da napusti zemlju,

U subotu ujutro, Venecuela je zatvorila granične prelaze s Kolumbijom, a ranije i sa Brazilom, sa ciljem da zaustavi dolazak humanitarne pomoći u zemlju.

Izvor: Agencije