Nasilje nad muslimanima u Indiji: Porodice danima čekale tijela ubijenih rođaka

Negdje oko tri sata poslijepodne Furqanovo tijelo, zamotano u zavjese, dostavljeno je njegovoj porodici (Al Jazeera)

Saddar-Ud-Din čeka tijelo svog sina u Guru Teg Bahadur bolnici od ponedjeljka. Njegovog 32-godišnjeg sina Mohammada Furqana ubila je Hindu rulja u području Kardam Puri, koje se nalazi na sjeveroistoku New Delhija.

On je jedan od desetine ljudi koji ispred mrtvačnice GTB bolnice čekaju tijela svojih poginulih rođaka.

Broj poginulih, u neredima koji su izbili u utorak u najgorem vjerski inspirisanom nasilju koje je pogodilo indijski glavni grad u posljednjih nekoliko decenija popeo se do cifre 34.

Specifičnost nasilja je i činjenica da je u mnogim slučajevima policija optužena da se pridružila Hindu nasilnicima stavljajući se na njihovu stranu, a protiv muslimana .

Negdje oko tri sata poslijepodne Furqanovo tijelo, zamotano u zavjese, dostavljeno je njegovoj porodici.

„Furqan je umro u ponedjeljak i od tada čekamo njegovo tijelo“, rekao je njegov 64-godišnji otac za Al Jazeeru.

Pola sata ležao na ulici

Din navodi da je njegov sin koji je radio u porodičnoj manufakturi u Kardam Puriju upucan u nogu i abdomen od strane Hindu demonstranata 150 metara od svoje kuće.

Furqan koji je otac dvoje djece izašao je napolje kako bi kupio hranu za svoju djecu kada ga je susrela i upucala rulja dok je izvikivala „Jai Shri Ram“ ili “Živio Lord Rama”, kaže njegova porodica.

Din kaže da su mu svjedoci rekli da je Furqan pao nakon što je upucan i da ga je nakon toga rulja pretukla štapovima.

„Ležao je na ulici duže od pola sata prije nego je bio odvezen u bolnicu auto-rikšom. To je dovelo do velikog krvarenja i konačno do smrti“, rekao je.

Din, koji živi u miješanoj radničkoj četvrti Kardam Puri, rekao je Al Jazeeri da ga nasilje koje se desilo podsjetilo na pogrom Sikha koji se desio 1984. u kojem je ubijeno više od 3000 članova te manjinske zajednice.

„Hindusi i muslimani žive u harmoniji decenijama u ovom području. Ovakvu situaciju nisam vidio decenijama. Ovo je poput masakra koji je napravljen 1984. nad Sikhima, danas su žrtve muslimani“, rekao je Al Jazeeri.

Paljenje džamija

Hinduska masa u indijskoj prijestolnici je u utorak zapalila džamiju, dok je u zonama gdje žive muslimani izvršeno dosta napada, u sklopu trodnevnih nereda koje je izazvao novi zakon o državljanstvu.

Indijski portal The Wire izvijestio je da je rulja uz povike „Jai Shri Ram“ – što se može prevesti kao „pozdrav Lordu Ramu“, paradirala oko zapaljene džamije u zoni Ashok Nagar.  

Društvenim mrežama kruže i videosnimci na kojima se vidi kako rulja zlostavlja muslimane. 

Policija je uvela restrikcije na velika okupljanja na sjeveroistoku zemlje, dok se šire izvještaji o kamenovanju i paljenju većih građevina.

Sunil Kumar, direktor bolnice Guru Teg Bahadur, u koju se prevoze povrijeđeni, na konferenciji za štampu je rekao da je u nasilju poginulo 20 ljudi, uključujući jednog policajca.

Drugi zvaničnik bolnice kazao je za AFP da je u utorak povrijeđena 31 osoba, od kojih je 10 u ozbiljnom stanju.

Antimuslimanska organizacija

Nasilje je prijavljeno u muslimanskim zonama Karawal Nagar, Maujpu, Bhajanpura, Vojay Park i Yamuna Vihar.

Vlasti tvrde da im u tim zonama nedostaje policajaca.

Neredi su počeli u nedjelju, nakon što su zagovarači Zakona o državljanstvu (CAA), koji je parlament usvojio u decembru, počeli napadati one koji su se okupljali da protestuju protiv njega.

CAA je označen kao antimuslimanski, te je izazvao talas protesta u Indiji, većinom od strane muslimana.

Izvor: Al Jazeera i agencije