Oglasi

Naselja duhova širom irske prijestolnice

Procjenjuje se da je u Irskoj između 35.000 i 45.000 praznih stambenih jedinica, vrijednih blizu tri milijarde eura.

Martin Gdovin je iz Slovačke doselio u Irsku u zlatnim godinama - 2005. i kao inženjer elektrotehnike pronašao posao za deset dana. I dalje živi u iznajmljenom stanu.

„Sretan sam što sam pronašao posao prije ovog kolapsa, kada se sve promijenilo. Nisam još kupio stan“, kaže on.

Na pitanje planira li kupiti stan kaže kako misli da je sada dobar trenutak za to.

„Ako ostanem ovdje, razmišljam o tome da kupim stan“, dodaje Gdovin.

Prazni stanovi

U njegovom susjedstvu mnogo je praznih, neprodanih stanova, a svaki dan gleda i nedovršenu zgradu, koja je trebala biti raj na zemlji.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, koja je posjetila Dublin, kaže kako je investitor mnogo obećavao kupcima.

„Prije nego što je propao, obećavao je kupcima stanova savršeno susjedstvo, kvalitetno vrijeme, ključ za sretnu budućnost. No, ovo mjesto nije uspjelo postati čak ni naselje duhova, kakvih je u blizini mnogo“, navodi Kiseljak.

Naseljima duhova Irci nazivaju poludovršena ili nedovršena naselja u kojima gotovo niko ne živi, a ovo je samo 15 kilometara udaljeno od centra irske prijestolnice.

Procjenjuje se da je u cijeloj Irskoj između 35.000 i 45.000 praznih stambenih jedinica, vrijednih blizu tri milijarde eura.

Bivši ministar okoliša i stručnjak za tržište nekretnina Ciaran Cuffe kaže da bi većina, naročito one izvan velikih gradova, mogle ostati prazne još jako dugo.

„Imali smo veliki građevinski bum na početku 21. stoljeća. Tada je sve otišlo strahovito pogrešno. Tržište nekretnina se 2007. i 2008. stabiliziralo i onda je krenulo u slobodan pad. Pali smo s litice! I cijene nekretnina pale su za 50 posto u pet godina. Brzo su narasle, ali su se isto tako strmoglavile u nekoliko posljednjih godina“, govori Cuffe.

Bolan period

Za posljedicu su se banke, koje su kreditirale silnu izgradnju, našle na rubu bankrota, pa ih je država spašavala.

Osim toga, samo u građevinskom sektoru izgubljeno je blizu 170.000 radnih mjesta. U ovom sektoru je 2007. radilo 270.000 ljudi, dok ih je sada blizu 100.000.

Danas se radi samo na uređenju zgrada, i to onih u državnom vlasništvu. Uređuje se, naprimjer, pročelje čuvenog Trinity Collegea. Profesor ekonomije Constantin Gurdgiev predviđa kako će rješenje irskih problema trajati i biti bolno.

„Trenutno rješenje koje Vlada nudi uključuje nekoliko različitih mjera i nada se da će se tržište nekretnina oporaviti. A znamo da se to ne događa. Već petu godinu smo u tom ciklusu i treba nam još 20 godina do oporavka na taj način“, ističe profesor Trinity Collegea.

Vlada je kao rješenje, da bi spasila banke, osnovala državnu agenciju NAMU, koja je otkupila desetak posto neprodanih nekretnina i preuzela dugove.

„Nedavno smo pokrenuli inicijativu za pomoć ljudima da kupe nekretninu. U skladu s tim, dogovorili smo se s bankama da osiguraju 70 posto sredstava za kredit, kupac će osigurati depozit u visini od 10 posto, a ostatak ćemo platiti mi na period od pet godina. Ovo je usmjereno prvenstveno na one koji kupuju nekretninu prvi put“, izjavio je direktor agencije Brendan McDonagh.

Irska ipak nije Grčka, u ovoj su državi već proveli mjere štednje i rezali javnu potrošnju. S druge strane, država je to u kojoj se u posljednje četiri godine učetverostručila nezaposlenost.

"Naselja duhova, očito je, prodavat će se još godinama, kao i mnogobrojni prazni uredi u centru glavnog grada", kazala je Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.