Oglasi

NASA želi proizvesti kisik iz Marsove atmosfere

Američka svemirska agencija NASA planira da proizvodi kisik iz atmosfere Marsa kada sljedeći robot 2020. stigne na 'Crvenu planetu'.
Naučnici će poslati mikroskopski živi svijet, vjerovatno alge ili bakterije, u okviru misije RoverEPA

Američka svemirska agencija NASA planira da proizvodi kisik iz atmosfere Marsa kada sljedeći robot 2020. stigne na "Crvenu planetu".

List Independent piše da će naučnici poslati mikroskopski živi svijet, vjerovatno alge ili bakterije, u okviru misije Rover da bi pokušali stvoriti zrak prikladan za ljude.

Oni žele hraniti mikroorganizme u tlu Marsa u nadi da će oni emitirati kisik kao nusprodukt.

On bi se onda mogao koristiti za disanje ili kao raketno gorivo za povratak na Zemlju, prenosi Beta.

Ako eksperiment bude uspješan, to će biti važan korak ka Marsu nastanjivom za ljudske kolonije u budućnosti.

Planovi SAD-a

U atmosferi Marsa se nalazi samo 0,13 posto kisika u odnosu na 21 posto na Zemlji.

Independent piše da Sjedinjene Američke Države planiraju da oko Marsa izgrade magnetni štit, a na samoj planeti nuklearni reaktor.

Prvi korak bi bio lansiranje lunarne svemirske stanice koja bi služila kao početna tačka za misije ka ostatku Sunčevog sistema.

U svojim planovima za kolonizaciju Marsa, biznismen Elon Musk je naveo da bi najniža cijena po osobi za tako nešto bila 10 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.