Oglasi

NASA: Turisti mogu na Međunarodnu svemirsku stanicu

Troškovi hrane, smještaja i komunikacija na stanici mogli bi iznositi 35.000 dolara na dan, a mogle bi putovati dvije osobe godišnje.
Samo su još dvije osobe iz arapskih zemalja bile u svemiru Arhiva

Američka svemirska agencija - NASA je saopćila da će privatnim licima dozvoliti let na Međunarodnu svemirsku stanicu - ISS.

Predstavnici NASA-e rekli su na konferenciji za novinare da će troškove i organizaciju posade koja leti na ISS prepustiti kompanijama Boeing i SpaceX, koje je agencija unajmila za takva putovanja, prenosi Reuters.

S druge strane, NASA će naplatiti budućim turistima hranu, smještaj i komunikaciju na stanici, a ti troškovi bi mogli iznositi 35.000 dolara za dan, prenosi Tanjug.

Mogli bi ostati do 30 dana

NASA-ina najava predstavlja značajan zaokret za agenciju, koja je dugo bila protiv komercijalizacije Međunarodne svemirske stanice i mogućnosti posjeta turista.

Rusi su, pak, dozvolili da nekoliko turista posjeti stanicu.

Prema planu NASA-e, na ISS bi mogle putovati dvije osobe godišnje, a tamo bi mogle ostati do 30 dana.

Prva osoba bi se mogli otisnuti u avanturu već sljedeće godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.