NASA se na Islandu priprema za misiju na Mars

Island je vrlo dobra analogija za istraživanje Marsa i učenje kako upravljati roverom, tvrde naučnici (EPA)

Kako bi se pripremila za iduću misiju na Marsu 2020. godine, NASA je „sletjela“ na Island gdje se namjerava uvjeriti da je njezin novi svemirski rover spreman za predstojeći posao.

Sa svojim crnim bazaltnim prijeskom, dinama na vjetrometini i stjenovitim vrhovima, polje lave Lambahraun u podnožju drugog najvećeg islandskog glečera Langjokulla izabrano je kao zamjenski „poligon“ za površinu Marsa. 

Petnaest znanstvenika i inženjera NASA-e ondje će tri sedmice usavršavati prototip robota koji bi trebao nastaviti rad rovera „Curiosity“ koji istražuje Mars od 2012. godine. 

Stručnjaci kažu da Island, vulkanski otok usred sjevernog Atlantika, na mnogo načina podsjeća na četvrti planet od Sunca. 

„Island je vrlo dobra analogija za istraživanje Marsa i učenje kako upravljati roverom“, rekao je Adam Deslauriers iz kanadske kompanije koju NASA plaća da ispita prototip novog rovera. 

Prototip je maleno električno vozilo na četiri točka s dva motora i 12 malih automobilskih akumulatora. 

‘Rover je nespreman za kišu, ali je neuništiv’

„Taj rover je u osnovi neuništiv“, kaže Deslauriers.

„Naši roveri na Mjesecu i Marsu zapravo bi imali više problema na Islandu jer su, naprimjer, potpuno nespremni za kišu“.

Opremljen senzorima, računarom i kamerama, rover je težak oko 570 kilograma i kreće se brzinom od 20 centimetara u sekundi. 

Vozilo mora biti tako sporo kako bi moglo pravilno prikupljati podatke i poslati ih na Zemlju, objašnjavaju stručnjaci. 

Rover koji se ispituje na Islandu samo je prototip onoga koji će iduće godine biti poslan na Mars.

A taj koji još nije imenovan, moći će i prikupljati uzorke i pohraniti ih u svoje spremnike kako bi ih buduće misije mogle dopremiti na Zemlju. 

Island kao poligon za obuku astronauta

Prije nego što je postao negostoljubiva ledena pustinja s prosječnom temperaturom od minus 63 stepena Celzija, Mars je, vjeruju naučnici, dijelio mnoge karakterikstike sa subarktičkim Islandom. 

„Mineralogija na Islandu vrlo je slična onoj kakvu bismo pronašli na Marsu“, rekao je Ryan Ewing, profesor geologije na Univerzitetu A&M iz Texasa.

„Uz to, ovdje je hladno i nemamo mnogo vegetacije, ali imamo okoliš koji je sličan, poput pješčanih dina, rijeka i ledenjaka kakve je Mars imao u prošlosti.“ 

Island je ranije korišten kao poligon za obuku astronauta NASA-e.

Tokom misija Apolla, 32 astronauta su bila na geološkoj obuci na islandskim poljima lave. 

Misija na Mars trebala bi biti lansirana između 17. jula i 5. avgusta iduće godine. 

Izvor: Agencije