NASA pronašla indijsku sondu srušenu na Mjesecu

Veza sa sondom je prekinuta kada je ona bila 2,1 kilometar iznad površine (NASA)

Satelit NASA-e, koji orbitira oko Mjeseca, pronašao je indijsku sondu Vikram, koja se srušila na lunarno tlo u septembru, objavila je Američka svemirska agencija.

NASA je ovu vijest objavila nakon što je objavila snimke koje je napravio Lunarni izviđački orbiter (LRO), na kojim se vidi mjesto udara letjelice u tlo. Indijska sonda se na Mjesec srušila 6. septembra.

NASA je objavila i fotografiju na kojoj je naznačeno polje krhotina srušene sonde, a dijelovi su razbacani na desetke mjesta u rasponu od nekoliko kilometara.

U saopćenju je NASA navela da je 26. septembra objavila mozaik fotografija, snimljenih 17. septembra, kada je pozvala javnost da uporede snimke tog područja prije pada, kako bi se pronašla indijska sonda.

Pomogli korisnici Twittera i Reddita

Prva osoba koja je došla do pozitivne identifikacije je Shanmuga “Shan” Subramanian, 33-godišnji IT stručnjak iz Chennaija, koji je za agenciju AFP rekao da je nemogućnost NASA-e da samostalno pronađe sondu pobudila njegov interes.

“Na moja dva laptopa sam imao fotografije područja, jedne do druge… na jednoj strani je bila stara fotografija, a na drugoj je bila nova fotografija koju je objavila NASA”, rekao je, dodavši da su mu pomogli korisnici Twittera i Reddita.

“Bilo je zaista teško, ali sam uložio dosta napora”, rekao je samoproglašeni svemirski “štreber”, a svoje otkriće je objavio na Twitteru 3. oktobra.

NASA je objavila i fotografiju na kojoj je naznačeno polje krhotina srušene sonde, a dijelovi su razbacani na desetke mjesta u rasponu od nekoliko kilometara.

NASA je zatim provela dodatne pretrage u području te zvanično objavila otkriće gotovo dva mjeseca kasnije.

“NASA je morala biti 100 posto sigurna prije nego što javno objavi otkriće, a to je razlog zašto smo čekali sa potvrdom, pa bih čak i ja učinio isto”, rekao je Subramanian.

Dva mjeseca trebalo da priznaju grešku

“Bilo je potpuno jasno da je Vikram nekontrolirano sletio na lunarnu površinu… To što su problemi nastali tako blizu površine Mjeseca je dokaz vještine veoma mladog tima Chandrayaan 2 (Mjesečevo vozilo 2)”, rekao je Pallava Bagla, pisac knjige Dosezanje zvijezda: Putovanje Indije do Mjeseca, Marsa i dalje.

“Ali to što je Indijskoj svemirskog agenciji trebalo gotovo dva mjeseca da prizna svoju grešku je zapanjujuća činjenica”, rekao je on za Al Jazeeru.

“Svemir je zaista riskantan poduhvat i nije namijenjen onima slabog srca, a priznavanje greške je korak ka uspjehu”.

Sa lansiranjem u julu, rastući gigant Indija se nadala da će s misijom Chandrayaan-2 postati tek četvrta zemlja, nakon SAD-a, Rusije i regionalnog rivala Kine, koja je uspješno sletjela na Mesec ali i biti prva zemlja koja je sletjela na lunarni južni pol.

Glavna svemirska letjelica, koja je ostala u orbiti oko Mjeseca, ispustila je Vikram, sondu bez posade, a slijetanje je trebalo trajati pet dana. Međutim, veza sa sondom se prekinula kada je ona bila 2,1 kilometar iznad površine.

Danima nakon neuspješnog slijetanja, Indijska svemirska istraživačka organizacija je saopćila da je locirala sondu, ali da nije uspjela uspostaviti komunikaciju s njom.

Izvor: Al Jazeera i agencije