NASA predstavila nova odijela za misije u svemiru

Administracija Donalda Trumpa je u martu dala zadatak NASA-i da spusti ljude na Mjesec do 2024. godine (Reuters)

Američka svemirska agencija – NASA predstavila je dva nova svemirska odijela, skrojena za buduće astronaute koji će hodati po Mjesecu, ističući razvoj ključnog elementa ubrzanog programa agencije da se vrati na Mjesec do 2024. godine.

Dva NASA-ina inženjera prohodala su pozornicom u sjedištu agencije u Washingtonu odjeveni u svemirska odijela, radili čučnjeve pred publikom, koju su činili studenati i novinari, pokazujući kako će izgledati svemirska odjeća za nultu gravitaciju prema NASA-inom programu Artemis za istraživanje Mjeseca, prenosi Hina agenciju Reuters.

“Ovo je prvo odijelo koje smo projektirali za posljednjih oko 40 godina”, rekao je Chris Hansen, direktor u NASA-inom uredu za konstruiranje svemirskih odijela.

Lakše kretanje po Mjesecu

“Danas ste vidjeli prototip kompresijske odjeće. Sistem za održavanje života je u laboratoriji u Houstonu. Želimo sisteme koji će omogućiti našim astronautima da budu naučnici na površini Mjeseca”, kazao je Hansen.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa je u martu dala zadatak NASA-i da spusti ljude na Mjesec do 2024. godine, ubrzavajući postizanje cilja da se Mjesec kolonizira kao polazno mjesto za misije na Mars. 

Jedno odijelo od narandžaste tkanine će astronauti nositi unutar svemirskog broda.

Astronauti će nositi mnogo veće i većinom bijelo odijelo na površini Mjeseca.

Nova odijela će omogućiti mnogo lakše hodanje, savijanje i čučnjeve u kretanju po Mjesečevoj površini, rekla je Amy Ross, vodeći inžinjer NASA-e za svemirska odijela.

Izvor: Agencije