NASA planira teleskop u stratosferu podići ogromnim balonom

Kada se napuni helijumom, balon koji će nositi teleskop, bit će širok 150 metara (EPA)

Kako bi iz stratosfere promatrala svjetlost nevidljivu ljudskom oku, talasne dužine kraće od jednog milimetra, NASA planira krajem 2023. godine iznad Antarktika poslati novi 2,5-metarski teleskop, pod imenom ASTHROS. Teleskop će, piše na zvaničnoj stranici NASA-e, na visinu od 40 kilometara podići ogromni balon.

Balon bi trebalo da poleti 2023. godine sa Antarktika, i trebao bi provesti tri sedmice “lutajući” iznad južnog pola. Na visini četiri puta većoj od visine leta komercijalnih aviona, posmatrat će talasne dužine svjetlosti, koje inače blokira Zemljina atmosfera. 

Istraživanje četiri polja

Iako baloni zvuče kao zastarjela tehnologija, NASA ih smatra vrlo korisnim. U godini lansiraju 10 do 15 letećih balona u različitim djelovima svijeta, te ih koriste za različita istraživanja. Mnogo su jeftiniji nego svemirske misije inače, a i lakše i brže je sprovesti misiju u djelo. 

ASTHROS će nositi instrument koji mjeri kretanje i brzinu gasa oko tek formiranih zvijezda. Misija će istraživati četiri polja, od kojih su dva karakteristična za formiranje novih zvijezda u Mliječnom putu. Teleskop će prvi put kreirati 3D mape gustine, brzine i kretanja gasova u regijama gdje “niču” nove zvijezde. 

A da bi sve ovo bilo izvodivo, potreban je ogroman balon. Kada se napuni helijumom, on će biti širok 150 metara.

Izvor: Agencije