NASA otkrila planetu sličnu Zemlji

Grafički prikaz nove planete (desno), koja je otprilike 60 posto većeg promjera od Zemlje (lijevo) (NASA/Ames/JPL-Caltech/T. Pyle)

Astronomi koji tragaju za Zemljinom dvojnicom otkrili su egzoplanetu koja je dosad najsličnija našoj, potencijalno stjenovitu planetu koja kruži oko svoje zvijezde na istoj razdaljini kao Zemlja oko Sunca, saopštila je danas NASA.

Ne samo da se nalazi u “idealnoj zoni”, u kojoj je život moguć jer nije ni previše topla, ni previše hladna za vodu u tečnom stanju, već njena zvijezda liči na “stariju sestru” našeg Sunca, navodi se u saopštenju NASA-e.

Drugim riječima, ova egzoplaneta, nazvana Kepler 452b, koja se nalazi 1.400 svjetlosnih godina od nas, mogla bi pružiti uvid u apokaliptičnu budućnost Zemlje, smatraju naučnici.

Keplerova misija

Za otkriće ove planete zaslužan je svemirski teleskop Kepler, vrijedan 600 miliona dolara, koji je lansiran 2009. godine sa zadatkom da otkriva nove svjetove, slične našem.

“Kepler 452b kruži oko sličnog Sunca kao što je naše, ali 1,5 milijardi godina starije”, ističe NASA u svom saopštenju.

Njegova zvijezda je za četiri procenta masivnija i 10 posto svjetlija od Sunca.

Ukoliko je, kao što se naučnici nadaju, Kepler 452b stjenovita planeta, onda je vrlo vjerovatno akter zastrašujućeg scenarija, budući da pod utjecajem vreline njene umiruće zvijezde isparavaju sva njena jezera, mora i okeani.

“Ako je Kepler 452b zaista stjenovita planeta, iz njenog položaja u odnosu na zvijezdu bi se moglo zaključiti da ona ulazi u fazu staklene bašte svoje klimatske istorije”, kazao je Doug Caldwell, istraživač sa Instituta za istraživanje vanzemaljske inteligencije (SETI).

“Moguće je da rastuća energija njenog umirućeg sunca zagrijava njenu površinu i dovodi do isparavanja njenih okeana. Vodena para bi mogla zauvijek da nestane sa planete”, dodao je on.

“U ovom trenutku Kepler 452b vjerovatno doživljava ono čime će se Zemlja suočiti za više od milijardu godina, kada Sunce počne da stari i da bude svjetlije”, naveo je Caldwell.

Keplerova misija lansirana je 2009. godine sa zadatkom da istraži Mliječni put u potrazi za planetom na kojoj bi život bio moguć. “Danas, nakon toliko hiljada novih otkrića, astronomi su na pragu da pronađu nešto o čemu je čovječanstvo sanjalo hiljadama godina – drugu Zemlju”, navela je danas NASA najavljujući otkriće egzoplanete Kepler 452b.

Katalog kandidata za planete

Američka svemirska agencija je danas objavila i najnoviji katalog kandidata za egzoplanete, u koji je na dosadašnjih 4.175 nebeskih tijela koje je svemirski telekskop otkrio dodato više od 500 novih, potencijalnih planeta.

Katalog sadrži naše prve analize podataka koje je Kepler prikupio.

Kako prenosi AFP, u novom katalogu se našlo 12 kandidatkinja – planeta koje imaju dva puta manji prečnik od Zemlje i koje orbituju oko svoje zvijezde u zoni koja podržava život.

Od njih 12, Kepler 452b “je prva čiji bi status planete trebalo da bude potvrđen”, saopštila je NASA. 

Izvor: Agencije