NASA otkrila planetu koja kruži oko dva sunca

Američka svemirska agencija NASA saopćila je da je, u sklopu misije Kepler, otkrivena najveća planeta koja kruži oko dvije zvijezde.

Iako je egzoplanet, nazvan Kepler-1647b, iste starosti kao Zemlja (4,4 milijarde godine), udaljen je 3.700 svjetlosnih godina i ima masu, promjer i kompoziciju gasova slično kao Jupiter.

Zvijezde oko kojih kruži su slične našem Suncu, ali je jedna malo veća od druge.

Planeti je potrebno 1.107 dana da napravi krug oko svojih zvijezda.

Kepler-1647b nije prva planeta za koju je otkriveno da kruži oko dva sunca, ali je najveća i njena orbita je najduža.

Planeta se nalazi u zoni “pogodnoj za život”, s obzirom da udaljenost od svojih zvijezda, što znači da bi na njenoj površini moglo biti tečne vode. 

Međutim, radi se o gasnoj planeti, pa bi ovo bilo moguće samo ako ima velike satelite, kao što je mjesec, što još nije poznato, tvrde naučnici.

“Planete s više sunca su uvijek bile predmet naše mašte, ali direktni dokazi o njihovom postojanju pojavili su se posljednjih godina”, kažu naučnici iz NASA-e.

Planetu su otkrili astronomi iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard u Marylandu i državnog univerziteta u San Diegu, koji su koristili svemirski teleskop Kepler.

Misija Kepler, koju je NASA pokrenula 2009. godine, završit će sljedeće godine u oktobru.

Prošlog mjeseca NASA je saopćila da je u sklopu misije otkriveno 1.284 egzoplaneta, planeta koja kruže oko neke zvijezde izvan solarnih sistema.

Izvor: Agencije