Oglasi

NASA otkrila formulu stvaranja vode na Mjesecu

Čestice nošene Sunčevim vjetrom udaraju u površinu i pri određenoj brzini stvaraju pogodne uvjete za spajanje vodika i kisika.
Mjesec, SvemirSvemirska letjelica je na Mjesec trebala ponijeti istraživačko voziloEPA - Ilustracija

Znanstvenici američke zrakoplovne i svemirske agencije NASA otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Mjeseca.

U priopćenju NASA-e navodi se kako čestice nošene tzv. Sunčevim vjetrom udaraju u površinu Mjeseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uvjete za spajanje vodika i kisika, elemenata koji čine vodu, prenosi Anadolija.

Stručnjaci su računalnom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma vodika, koji se potom spajaju s atomima kisika, koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2 koje su u Mjesečevom tlu.

Potrebna brzina 450 km/h

Znanstvenici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula hidroksila OH ili H2O potrebno da naelektrizirane čestice udare u površinu Mjeseca brzinom 450 km/h.

Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja kisika iz molekula u Mjesečevu tlu.

NASA-in fizičar William Farrell kazao je kako svako tlo ima potencijal proizvodnje vode bude li izloženo Sunčevim vjetrovima.

Detaljno izvješće znanstvenog istraživanja objavljeno je u časopisu JGR Planets.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.