NASA otkrila brojne potrese na Marsu

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planeta (EPA)

Mars možda izgleda suho i prašnjavo izvana, no ima iznenađujuće živahan unutrašnji život, prema novim otkrićima misije InSight američke svemirske agencije NASA-e, prenosi dpa.

Lander InSight koji se spustio na crvenu planetu prije 15 mjeseci otkrio je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i najmanje 10.000 vrtloga vjetra koji su prešli preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u časopisima Nature GeoscienceNature Communications pomoći će naučnicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumiju zašto izgleda toliko drukčije od Zemlje.

“Ono što nam ovi rezultati stvarno pokazuju je da je Mars danas aktivni planet”, kaže Bruce Banerdt, glavni voditelj misije čije je sjedište u Kaliforniji.

InSight se nalazi u 30-ak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni na kojoj su materije na površini planeta starosti od 3,7 milijarda do samo 2,5 miliona godina.

Vulkansko područje

Oko 2.500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rijekama lave i znakova da je tekuća voda nekad tekla površinom.

“Sve što je bilo aktivno u posljednjih nekoliko miliona godina može biti aktivno i danas, posebno u dubini” kaže Banerdt.

Lander ima seizmometar koji mjeri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vjetar i magnetski pritisak.

Uređaj je zabilježio 174 potresa do 30. septembra među kojima i više od 20 snage od tri do četiri stepena.

Ti potresi ne moraju se nužno osjetiti kao potresi iste snage na Zemlji zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji.

Tektonske aktivnosti

No, ako stojite na pravom mjestu mogli biste ih osjetiti, kaže zamjenica voditelja misije Suzanne Smrekar.

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planeta što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planeta.

Veliki potresi na Marsu rjeđi su nego što su naučnici očekivali i nije bilo onih snažnijih.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banerdt i dodaje da naučnici imaju trenutno mnogo više podataka nego zaključaka. 

Smrekar kaže kako još nema izravnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.

Izvor: Agencije