NASA objavila spektakularne snimke Saturna

S lijeva na desno fotografija pokriva ne manje od 651.591 kilometra (EPA)

Američka svemirska agencija NASA objavila je spektakularnu fotografiju Saturna, koju je 19. jula snimila svemirska sonda Cassini.

Orbiter Cassini, lansiran 1997. godine i postavljen u orbitu oko Saturna 2004. radi njegovog proučavanja, već je 2006. godine poslao fantastičan panoramski snimak planete.

Predstavljajući fotografiju, NASA je saopćila da je riječ o „mozaičkom prikazu Saturnovog sistema“, sastavljenog od 141 pojedinačne fotografije širokog ugla, snimljene u trenutku kada se sunce nalazi iza prstenova.

S lijeva na desno fotografija pokriva ne manje od 651.591 kilometra.

Zastarjela tehnologija

Na najnovijem snimku sonde Cassini mogu se vidjeti Saturnovi prstenovi, Zemlja i njen solarni sistem, kao nekoliko drugih planeta poput Marsa i Venere.

„Cassinijeve slike nas podsjećaju na to koliko je naša planeta, zapravo, sićušna u svemiru“, navela je naučnica Linda Spilker, saradnica na projektu Cassini.

Iz NASA-e se napominje da fotografije nisu snimljene najmodernijim fotoaparatom, budući da je u trenutku slanja u svemir 1994. godine sonda bila opremljena uređajima čija je tehnologija, u međuvremenu, zastarjela.

Izvor: Agencije