Oglasi

NASA objavila poruke poslane vanzemaljcima

Američka svemirska agencija na internetu objavila integralni sadržaj zlatnih ploča sa snimljenim zvukovima sa Zemlje.
Među audiozapisima nalaze se pozdravi na 55 jezikaEPA

Američka svemirska agencija (NASA) objavila je na internetu integralni sadržaj zlatnih ploča sa snimljenim zvukovima sa Zemlje, koje je poslala 1977. godine u sondama "Voyager 1" i "Voyager 2".

Poruke su poslane kako bi ih neka napredna vanzemaljska inteligencija pronašla te se tako upoznala s nama i našom planetom, javlja Tanjug.

Među audiozapisima nalaze se pozdravi na 55 jezika, kao i zvukovi iz zemljine svakodnevnice - zvuk kiše i vjetra, voza u prolazu, automobila, ali i dozivanje majmuna i slonova.

Od Bacha do Berryija i Amstronga

Na zlatnim pločama je snimljeno 27 muzičkih numera, od Bacha do Chucka Berryija i Louisa Amstronga, od senegalskih do kineskih i peruanskih melodija.

Bio je to način da se sažme čovječanstvo.

Zvučni zapisi dopunjeni su sa 116 fotografija najpoznatijih prizora sa Zemlje, shemama solarnog sistema i objašnjenjem našeg digitalnog sistema.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.