NASA objasnila početak 25. Sunčevog ciklusa

Slike pokazuju Sunce u blizini solarnog minimuma u oktobru 2019. godine i solarni maksimum u aprilu 2014. godine (NASA's Solar Dynamics Observatory/Joy Ng)

Nedavno je započeo 25. sunčev ciklus. Međunarodna grupa stručnjaka koju su sponzorirali NASA i NOAA (Američka nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere) objavila je da je do solarnog minimuma došlo u deembru 2019. godine, čime je zapravo započeo početak novog ciklusa, piše na zvaničnoj stranici NASA-e, prenosi Index.hr.

Kako bi ustanovili je li uistinu došlo do nove faze u Sunčevom ciklusu, naučnici su promatrali njegove pjege, tamne mrlje na Suncu koje su povezane s njegovom aktivnošću. Zbog jake magnetske aktivnosti, pjege su u vezi i sa Sunčevim bakljama te koronalnim izbačajem masa.

Naučnici su ustanovili da postoji značajna razlika između solarnog maksimuma zabilježenog u aprilu 2014. i minimuma snimljenog u decembru 2019.

Sunčeve pjege označavaju novi ciklus

Temperatura na području pjega iznosi između 2700 i 4200 stepena Celzijevih, dok je u okolnom području oko 5500 °C, što i stvara privid tamnih mrlja. 

“Kako napuštamo solarni minimum i približavamo se maksimumu 25. ciklusa, važno je imati na umu da solarna aktivnost nikad ne prestaje, samo mijenja svoj oblik”, rekla je astrofizičarka Lika Guhathakurta iz NASA-e.

Da bi odredili početak novog solarnog ciklusa, stručnjaci su pregledali mjesečne podatke o Sunčevim pjegama.

“Detaljno pratimo nekoliko sićušnih Sunčevih pjega koje obilježavaju početak novog ciklusa”, kaže astrofizičar Frederic Clette iz Kraljevskog opservatorija u Belgiji.

Pojačavanje Sunčeve aktivnosti

“To su maleni glasnici budućeg divovskog solarnog vatrometa. Praćenjem općeg trenda Sunčevih pjega tokom većeg broja mjeseci možemo odrediti prekretnicu između dva ciklusa”, dodao je.

Budući da je solarni minimum iza nas, naučnici očekuju da će se Sunčeva aktivnost pojačavati kako idemo prema sljedećem predviđenom maksimumu u julu 2025. Doug Biesecker, solarni fizičar iz NOAA-e, rekao je kako očekuje da će 25. solarni ciklus biti slične snage kao i prethodni, koji je zapravo bio ispodprosječne jačine.

“Ispodprosječni solarni ciklus ne znači da ne postoji rizik od ekstremnih svemirskih vremenskih prilika“, kazao je Biesecker.

Izvor: Agencije