Oglasi

NASA najavila otkrića o 'svjetovima sa okeanima'

Svemirski teleskop Hubble i letjelica Cassini otkrili su nove svjetove sa okeanima u našem solarnom sistemu.
Otkrića će pomoći u "široj potrazi za životom van Zemlje", navode iz NASA-eAP

Američka svemirska agencija NASA najavila je konferenciju za novinare na kojoj će otkriti "nove rezultate" o "svjetovima sa okeanima u našem solarnom sistemu". 

Konferencija će se održati u Washingtonu u srijedu i na njoj će učestvovati stručnjaci iz cijelog svijeta, najavljeno je iz NASA-e. 

Oni će raspravljati o otkrićima do kojih je došao svemirski teleskop Hubble i letjelica Cassini, odnosno o novim naučnim dokazima o svjetovima sa okeanima u našem solarnom sistemu. 

Kako dodaju iz NASA-e, otkrića će pomoći u "široj potrazi za životom van Zemlje". 

"Ova nova otkrića će pomoći u budućem istraživanju svjetova sa okeanima, uključujući nadolazeću misiju NASA-e na Jupiterovom mjesecu Evropi planiranu za 2020. i široj potrazi za životom izvan Zemlje", navodi se u saopćenju. 

Nove planete

U februaru je NASA otkrila da je pronašla solarni sistem ispunjen planetama na kojima bi se mogli nalaziti vanzemaljski oblici života.

Objavila je da je otkrila sedam planeta koje kruže oko zvijezde TRAPPIST-1, a tri se nalaze u tzv. nastanjivoj zoni. Naučnici smatraju da najmanje tri planete imaju okeane, što znatno povećava šanse za postojanje života.

NASA je prošle godine objavila otkriće dviju planeta u nastanjivoj zoni - Proxima b i Kepler-452b.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.