NASA lansirala satelit za praćenje klimatskih promjena

Satelit 'Jason-3' lansiran pomoću rakete 'Falcon 9' kompanije SpaceX (AP)

Američki i francuski naučnici lansirali su novi satelit koji može mjeriti nivo okeana, u okviru misije vrijedne 180 miliona dolara, koja bi trebala osigurati ključne podatke o klimatskim promjenama.

Satelit “Jason-3” lansiran je pomoću rakete “Falcon 9” kompanije SpaceX i moći će mapirati brda i doline na površini okeana 1.300 kilometara iznad Zemlje.

“Više od 90 posto toplote koju zadržavaju staklenički plinovi zagrijava okean. To dovodi do toga da se voda širi i njen nivo postaje viši”, kaže Josh Wills, naučnik NASA-e u ovoj misiji.

Voda koja nastaje topljenjem glečera i ledenjaka također povećava nivo mora, zbog čega je važno to dugoročno mjeriti.

“To je zaista globalni pokazatelj klimatskih promjena koje je izazvao čovjek”, dodaje Wills.

Stvaranje snažnih oluja

Putujući brzinom šest kilometara u sekundi, satelit će slati podatke na Zemlju svakih deset dana.

Praćenje nivoa okeana je, također, važno za razumijevanje El Nina, vremenskog obrasca zbog kojeg se dijelovi Pacifika zagrijavaju i tako nastaju snažne oluje.

“Uragani se pojačavaju kada prođu iznad tople vode. Ovdje toplota nije zabilježena samo na površini već i u dubini. Kada imate vodu koja je u dubini topla, to dovodi do povećanja nivoa mora i to će mjeriti satelit”, objašnjava Willis.

Privatna kompanija SpaceX imala je šansu još jednom testirati svoju novu tehnologiju za slijetanje.

Nakon što je raketa odnijela satelit u atmosferu, uspjela se vratiti na obale Kalifornije, čime se smanjuju ogromni troškovi putovanja u svemir. 

Izvor: Al Jazeera