NASA lansira rover na Mars, traga za znacima života

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije United Launch Allliance (EPA)

NASA će lansirati rover nove generacije Perseverance na Mars, koji će na toj planeti istražiti tragove potencijalnog nekadašnjeg života.

Lansiranje je predviđeno za 7:59 sati ujutro po lokalnom vremenu iz Cape Canaverala na Floridi, a očekuje se da će rover stići na Mars u februaru naredne godine.

Misija je koštala 2,4 milijarde dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rover bi trebalo da sleti u bazu 250 metara dubokog kratera “Jezero”, koji je pre 3,5 milijardi godina bio jezero i za koji naučnici veruju da bi mogao da sadrži dokaze o potencijalnom nekadašnjem životu mikroba na Marsu.

Bridenstine: Imamo iskustva

‘Sedam minuta terora’

Rover veličine automobila, sa šest točkova, biće lansiran sa rakete Atlas 5 kompanije United Launch Allliance, a trebalo bi da isporuči mini helikopter na Mars i testira opremu za buduće ljudske misije na ovoj planeti.

“Ovo je deveti put da slijećemo na Mars, tako da imamo iskustva”, rekao je zvaničnik NASA-e Jim Bridenstine Reutersu.

Jedan od najkompleksnijih manevara na putu rovera biće ono što inženjeri misije zovu “sedam minuta terora”, kada se robot bude suočio sa ekstremnom toplotom i brzinom tokom spuštanja kroz atmosferu Marsa, postavljajući set supersoničnih padobrana, a potom paleći male raketne motore kako bi se nježno spustio na površinu planete.

Izvor: Agencije