NASA: Iznenadna ostavka šefa odjela za slanje ljudi u svemir

Loverro je naveo da odlazi 'zbog ličnih postupaka' te rizika koje je poduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024. godine (Reuters)

Šef NASA-inog odjela za ljudske letove u svemir Doug Loverro podnio je iznenadnu ostavku, nekoliko dana prije nego što agencija, prvi put od 2011. godine, iz SAD-a treba poslati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), javlja Reuters.

U emailu kolegama, Loverro nije naveo tačan razlog zbog kojeg odlazi, ističući da ide “zbog ličnih postupaka” te rizika koje je poduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024. godine, prenosi Hina.

“Protokom vremena postalo je jasno da sam pogriješio, zbog čega sam moram snositi posljedice”, napisao je Loverro.

U internom dopisu poslanom zaposlenicima stoji da će Loverra zamijeniti bivši astronaut Ken Bowersox dok ne nađu trajnu zamjenu.

Letjelica koju je izradio SpaceX

Loverro je mjesto šefa NASA-inog odjela za ljudske letove u svemir preuzeo u oktobru prošle godine kako bi agenciji pomogao u naporima da ljude do 2024. vrate na Mjesečevu površinu, što je užurbano vremensko razdoblje koje je postavila Trumpova administracija 2019.

NASA i SpaceX su odabrali 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) iz SAD-a od 2011.

Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleyja u svemirskoj letjelici “Crew Dragon”, koju je izradio SpaceX, prema ISS-u će ponijeti raketa Falcon 9. Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

Izvor: Agencije