Oglasi

NASA i Evropska svemirska agencija izvode veliku vježbu

Svemirske agencije uvježbavaju reakciju u slučaju da Zemlju pogodi izuzetno opasan asteroid.
Potrebno je obaviti sve moguće pripreme za iznenadne udare asteroida iako su šanse za katastrofalne posljedice vrlo male u ovom trenutkuEPA - Ilustracija

Američka svemirska agencija (NASA) i Evropska svemirska agencija (ESA) ove sedmice izvode veliku vježbu simulacije na kojoj će biti pokazano kako bi trebale reagirati svemirske agencije ako bi Zemlju pogodio izuzetno opasan asteroid, javlja NASA.

Iz NASA-e su podsjetili kako već godinama provode razne vrste sličnih simulacija, prenosi Anadolija.

Dodaju da ostaje samo nekoliko dana ili sati za pripremu za njihov prolazak ili udar kada se neočekivano svemirsko tijelo pojavi ispred teleskopa.

Pripreme za udare

Napominju i kako je stoga potrebno obaviti sve moguće pripreme za iznenadne udare asteroida iako su šanse za katastrofalne posljedice vrlo male u ovom trenutku.

Iz toga razloga NASA i ESA kontinuirano rade na planovima za poboljšanje kapaciteta i mogućnosti što bržeg otkrivanja tijela što prolaze blizu Zemlje (NEO) i ublažavanja njihovog udara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.