NASA će graditi kuće na Mjesecu i Marsu

Cilj je „blagovremena“ izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mjesec i Mars (na fotografiji) (Reuters)

Premda nije našla nijedan dokaz o postojanju života na Mjesecu ni na Marsu, Američka svemirska agencija (NASA) raspisala je konkurs 3DPHab (3D Printed Habitat Challenge) kako bi bila sigurna da će budući stanovnici Zemljinog satelita i crvene planete imati krov nad glavom, prenose agencije.

Pokrenut u okviru NASA-inog programa „Izazovi vijeka“, projekat 3DPHab predviđa razvoj tehnologija za izgradnju kuća izvan naše planete, uz korištenje lokalnih resursa i recikliranih materijala.

Cilj je „blagovremena“ izgradnja kuća za koloniste koji će jednog dana naseliti Mjesec i Mars.

„Plan je da se na Mjesec i Mars pošalju autonomne građevinske mašine koje će izgraditi stambene jedinice namijenjene ljudima“, navodi se u saopćenju NASA-e, prenose zapadni mediji.

Novčane nagrade

U prvoj etapi konkursa, koji će biti otvoren do 15. jula, od zainteresiranih se traži da zamisle realistična arhitektonska rješenja u 3D tehnici, a pobjedniku konkursa slijedi ček na 50.000 američkih dolara.

„Druga etapa, u kojoj će pobjednik osvojiti 1,1 milion dolara, bit će posvećena tehnologijama 3D štampanja i tehnologijama kombiniranja uvoznih i lokalnih materijala“, dok će u trećoj etapi akcenat biti na izgradnji stambenih jedinica pomoću navedenih tehnologija, navodi se u saopštenju NASA-e.

Izvor: Agencije