Narukvice s podacima u hrvatskim bolnicama

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je svaki deseti pacijent u europskim bolnicama izložen medicinskoj pogrešci – od zamjene identiteta do krive terapije, no u Hrvatskoj se takvo nešto uskoro ne bi trebalo događati. Već krajem iduće godine bolnice će imati identifikacijsku narukvicu za pacijente s jedinstvenim barkodom, koji liječnicima u roku nekoliko sekundi daje sve potrebne informacije.

Zamjena identiteta u bolnici može biti opasna, no pacijentica Ana Šargač je sigurna da do toga neće doći, jer ona, kao i svaki pacijent u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, oko ruke nosi jedinstvenu identifikacijsku narukvicu.

“Ima ime, prezime, moj datum rođenja, tako da se osjećam baš sigurnom”, kaže Ana Šargač.

Svi podaci dostupni

Narukvica govori i mnogo više, budući da svaki liječnik na mobitelu ima aplikaciju kojom, nakon što skenira narukvicu, doznaje sve o pacijentu – od lijekova koje trenutačno prima do svih prošlih nalaza i povijesti bolesti.

“Ovom aplikacijom liječnik ili sestra koji gleda te podatke povezuju se s bolničkim sustavom, u kojem su sve informacije – od imena, prezimena, adrese, povijesti bolesti, sadašnjih medicinskih zapisa svih nalaza, pretraga, konzilijarnih pregleda, terapije i svega onoga što treba u svakodnevnom radu u bolnici”, navodi Vedran Ostojić, specijalista za unutarnje bolesti.

Ručno upisivanje stvar je prošlosti i svi podaci – od laboratorijskih nalaza do kompliciranijih pretraga – automatski se, očitavanjem barkoda, pohranjuju u bolnički sustav. Pacijenti tako ne moraju s odjela na odjel nositi hrpe papira, a osoblje bolnice u ključnim trenucima može brzo i precizno reagirati.

“To nam je od velike koristi, pogotovo u jedinicama intenzivne skrbi, gdje je većina pacijenata bez svijesti i ne može dati adekvatnu informaciju”, konstatira Štefica Birov, glavna sestra jedinice za intenzivnu medicinu.

Olakšanje za sve

Sve hrvatske bolnice već su do kraja 2013. godine trebale barem eksperimentalno na manjem odjelu uvesti ovakav sustav, no mnoge to nisu učinile, jer nisu na potrebnom informatičkom nivou.

“No, ovo jeste budućnost zdravstva. I olakšanje za pacijente. Uz identifijacijsku narukvicu ne može se ponoviti slučaj iz dubrovačke bolnice od prije dvije godine, kada su, zbog sličnog imena, krivoj ženi odstranili zdravi bubreg”, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Krupnim se koracima ide dalje i već će u ugovorima za ovu godinu biti propisano da sve bolnice moraju informatizirati barem jedan veliki odjel. Do kraja iduće godine kartoni bi trebali otići u povijest u cijeloj Hrvatskoj, čime će se ostvariti vizija budućnosti – pacijenti će biti sigurniji, liječnici lakše obavljati svoj posao, a bolnice štedjeti novac.

Izvor: Al Jazeera