Narodna skupština Republike Srpske razmatra ukidanje vanrednog stanja

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebali razmatrati Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog entiteta.

Prema predloženom dnevnom redu zastupnici će razmatrati i potvrđivanje akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Entitetska predsjednica može donositi uredbe sa zakonskom snagom dok traje vanredno stanje, odnosno preuzeti određene nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

Iz opozicionih stranaka su ranije kritikovali odluku vladajuće većine da proglasi vanredno stanje te činjenicu da su to učinili iza zatvorenih vrata, uskrativši javnosti pravo da zna šta su tačni razlozi zbog kojih se ovakva mjera bez presedana uvodi.

Iz opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) i Patrije demokratskog progresa (PDP) optužuju Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika kako je vanredno stanje uvedeno da bi se ukinuo nadzor nad svim sumnjivim nabavkama koje je entitetska vlast provela u proteklih 60 dana.

Dodik odbacuje prozivanja

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik pak tvrdi da je uvođenje vanrednog stanja tokom epidemije virusa korona bilo opravdana mjera, te da nije bilo nijedne zloupotrebe tog stanja.

Po hitnom postupku danas bi trebalo da budu razmatrani i rebalans budžeta bh. entiteta Republika Srpska za ovu godinu.

Odluku o proglašenju vanrednog stanja u tom bosanskohercegovačkom entitetu zbog pandemije korona virusa usvojila je Narodna skupština Republike Srpske 28. marta. Prethodno, 16. marta, bila je uvedena vanredna situacija zbog pandemije, a od 21. marta i policijski sat.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u zemlji su do srijede od posljedica COVID-a 19 preminule 134 osobe. Broj zaraženih nešto je veći od 2.300, od čega se više od polovine oporavilo.

Izvor: Al Jazera i agencije