Naredne sedmice samit lidera azijskih zemalja o S. Koreji

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se uskoro sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom (EPA)

Lideri Južne Koreje, Japana i Kine sastat će se naredne sedmice na samitu na kojem će razgovarati o nukleralnom programu Sjeverne Koreje i ostalim regionalnim pitanjima. 

Iz ureda južnokorejskog predsjednika saopštili su da će se Moon Jae-in 9. maja u Tokiju sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom i kineskim liderom Li Keqiangom, prenosi Anadolija. 

Moonov ured je takođe saopštio da će južnokorejski predsjednik obavijestiti Abea i Lija o rezultatima nedavnog susreta s liderom Sjeverne Koreje Kimom Jong Unom.

Navodi se da će trojica lidera razgovarati o načinima postizanja denuklearizacije i trajnog mira na Korejskom poluotoku. Sastanak u Tokiju potvrdila je i japanska vlada.

Pomenute azijske države još od 2008. godine održavaju redovne trilateralne sastanke.

Susret Kima i Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će se uskoro sastati sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom u okviru napora za denuklearizaciju Korejskog poluotoka.

On je, također, izrazio nadu da će doći dan kada će Sjeverna i Južna Koreja moći da žive zajedno u miru, prenosi Reuters.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su na historijskom samitu 27. aprila prekid svih neprijateljskih djelovanja “na zemlji, na moru i u zraku” koja mogu da uzrokuju vojne tenzije i sukobe.

Izvor: Agencije