Naredba američkim diplomatima: Napustite Caracas u roku 72 sata

SAD nastoji zamijeniti socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura opozicijskim čelnikom Juanom Guaidoom (EPA)

Venezuela je naredila američkim diplomatima da napuste Caracas u roku 72 sata nakon što je predsjednik Nicolas Maduro optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa za kibernetičku “sabotažu”, koja je dovela do najvećeg nestanka struje u toj zemlji.

“Donald Trump najodgovorniji je za kibernetički napad na venezuelski elektroenergetski sustav”, poručio je Maduro, dodajući da tu tehnologiju posjeduje samo američka vlada, prenosi Reuters.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Venezuele upozorili su američke diplomate da moraju napustiti državu u sljedeća tri dana jer njihova “prisustvo predstavlja rizik za mir, jedinstvo i stabilnost zemlje”.

Prethodno je venezuelska vlada priopćila da je Washington odlučio potpuno prekinuti komunikaciju sa službenim Caracasom.

Vlasti su navele kako je SAD odlučio povući sve preostale diplomate iz Caracasa jer su propali pregovori dviju strana, javlja AP.

Odlaze svi Amerikanci

Prethodno je američki državni tajnik Mike Pompeo objavio da SAD povlači sve preostale članove osoblja u veleposlanstvu te zemlje zbog, kako je naveo, pogoršanja situacije u Venezueli.

State Department ranije je poručio kako prisustvo američkog osoblja u Venezueli predstavlja “ograničenje za američku politiku”, navodi Reuters.

Madurova je vlada već prekinula odnose sa SAD-om jer je ta zemlja priznala oporbenog čelnika Juana Guaidoa za predsjednika Venezuele, podsjeća AP.

Washington je, međutim, odlučio ignorirati tu odluku, ali je povukao većinu osoblja iz Caracasa.

MInistarstvo vanjskih poslova Venezuele potvrdilo je da su propali pregovori o tomu da se zadrži bar neki oblik američke zastupljenosti zbog, kako je navedeno, neprijateljske politike Washingtona.

Duboka politička i ekonomska kriza

Venezuela je zapala u duboku političku i gospodarsku krizu, konstatira AP.

Već četiri dana ta je država bez električne energije, zbog čega su obustavljene školske i poslovne aktivnosti.

SAD nastoji zamijeniti socijalističkog čelnika Nicolasa Madura oporbenim vođom Juanom Guaidoom, koji traži nove predsjedničke izbore.

Guaidoa podržava 50-ak država, dok Maduro ima podršku Kine, Rusije i Kube.

Izvor: Agencije