Naprednjacima pobjeda u Srbiji i Beogradu


Beograd, 00:30

Na obrađenih 65,37 posto biračkih mjesta, koje je Republička izborna komisija Srbije (RIK) obradila do ponoći, koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 156 mandata, koalicija okupljena oko socijalista 45, Nova demokratska stranka (NDS) i politički partneri 18, a Demokratska stranka (DS) 17 mandata.

To su jedine većinske stranke koje su prešle izborni prag, potvrdio je RIK.

Mjesta u Parlamentu osigurale su i tri manjinske liste, pa je Savezu vojvođanskih Mađara pripalo devet mandata, SDA Sandžaka osvojila je tri, a Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija dva mandata.

Gledano u procentima – SNS je osvojio 48,44 posto glasova, SPS 14,05 posto, NDS 5,86 posto, a DS 5,46 posto. 

Konačne preliminarne rezultate RIK bi mogao predstaviti u ponedjeljak oko podneva.


Beograd, 23:15 

Nakon prebrojanih 43,25 posto obrađenih biračkih mjesta, koliko je do 23 sata obradila Republička izborna komisija (RIK), Srpska napredna stranka (SNS) imaće 155 poslaničkih mandata, koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) 44, a koalicija koju predvodi Nova demokratska stranka osvojila je 18 mandata.

Prema rezultatima RIK-a izborni prag je prešla i Demokratska stranka (DS) koja ima 16 mandata.

Svoje poslanike imat će i tri manjinske liste – Savez vojvođanskih Mađara (10 mandata), Stranka demokratske akcije Sandžaka (četiri mandata), te Partija za demokratko djelovanje Riza Halimi (tri mandata).

U procentima to znači da je za SNS glasalo 48,7 posto građana, za koaliciju oko socijalista 14,14 posto, za NDS 5,96 posto, a za DS 5,08 posto.


Beograd, 23:00

Srpska napredna stranka je osvojila pobjedu i na lokalnim izborima u Beogradu.

Prema preliminarnim procjenama CeSID-a, naprednjaci će u Gradskoj skupštini imati 63 od 110 poslanika.

U Skupštinu Beograda ući će, po sadašnjim procjenama izbornih rezultata, samo četiri stranke i koalicije.

Osim 63 poslanika naprednjaka, preliminarne su procjene da će Demokratska stranka imati 22 mandata, socijalisti Ivice Dačića 16 i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice devet poslanika.

Ispod izbornog praga ostale su Nova demokratska stranka, Liberalno demokratska partija i Srpska radikalna stranka.

Gradonačelnika Beograda birat će poslanici Gradske skupštine, a naprednjaci su u izbornoj kampanji istakli dvoje mogućih kandidata – Zoranu Mihajlović i Sinišu Malog.


Priština, 22:55


Beograd, 22:50

Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić potvrdio je, nakon izbornog fijaska, kako sigurno više neće biti na čelu te stranke i ocijenio da URS treba voditi neko sposobniji.

“Moguće da je došao trenutak da se povučem iz politke”, rekao je Dinkić.

Upitan može li URS “preživjeti” naredne četiri godine izvan Parlamenta, Dinkić je odgovorio kako to može “samo vreme pokazati”.


Beograd, 22:45

“Nova demokratska stranka sa svojim partnerima ulazi u Parlament i to je sada potpuno očigledno”, pohvalio se predsjednik NDS-a Boris Tadić i dodao kako to predstavlja objektivan uspjeh njegove nove stranke.

Ipak je rekao kako “lično nije zadovoljan osvojenim procentom glasova”, te poručio da preuzima odgovornost, s obzirom na to da je bio nosilac liste, “za sve što nije bilo dobro”.

Po neslužbenim rezultatima, NDS-u pripada 20-ak mandata u Skupštini Srbije.


Beograd, 22:40

Na osnovu podataka koje je obradila Republička izborna komisija sa 18,89 posto biračkih mjesta, za SNS je glasalo 48,91 posto birača izašlih na izbore, što donosi 162 poslanička mandata.

Za listu stranaka okupljenih oko SPS-a glasalo je 14,73 posto birača, što im donosi 49 mandata.

Prema podacima koje je iznio predsjednik RIK-a Dejan Ðurđević, lista koju predvodi Nova demokratska stranka Borisa Tadića osvojila je 6,03 posto glasova, odnosno 20 mandata.

Manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara i Stranka demokratske akcije Sandžaka osvojile su 3,44, odnosno 1,41 posto glasova bairača, što prvima donosi 11, a drugima četiri mandata.

Četiri mandata osvojila je, po tim rezultatima, lista Partija za demokratsko djelovanje Rize Haljimija.

Prema Ðurđevićevim riječima, izlaznost na izborima bila je 55,26 posto.


Beograd, 22:30

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić smatra da je koalicija u kojoj su još bili Jedinstvena Srbija i Partija ujedinjenih penzionera Srbije ostvarila “istorijski uspeh, jer je, u uslovima političkog cunamija, uspela da zacementira svoju poziciju na političkoj sceni”.

U obraćanju javnosti je priznao kako je 15 posto glasova koje su građani Srbije dali Koaliciji SPS-JS-PUPS “satisfakcija i valorizacija politike koju su vodili”.

“Vlada će imati veliku političku odgovornost da nastavi ekonomsko-socijalne reforme i evropske integracije. Do sada smo korektno sarađivali i očekujemo saradnju i ubuduće”, poručio je Dačić, govoreći o mogućem nastavku saradnje sa SNS-om kao izbornim pobjednikom.

Po njemu, pola miliona osvojenih glasova je “ogroman stimulans za koaliciju i obaveza da radi najbolje”.


Beograd, 22:15

Iako se očekivalo obraćanje Dragana Đilasa, predsjednika Demokratske stranke, odmah po objavi prvih i neslužbenih rezultata vanrednih izbora u Srbiji sve je prolongirano.

Al Jazeerina reporterka Nataša Krstin javlja kako je DS, kojem po posljednjim podacima pripada 19 mandata u Skupštini, ostvario najgori izborni rezultat u svom postojanju.


Berlin, 22:10


Beograd, 21:55

CeSID je objavio kako je, prema njima dostupnim podacima, na vanredne izbore u Srbiji izašlo 53,2 posto građana s pravom glasa.

Po njima, Vučićev SNS osvojio je 48,8 posto glasova, što mu donosi 157 mandata u Narodnoj skupštini Srbije.

Svoje poslanike u skupštinskim klupama imat će i koalicije oko Dačićevog SPS-a (45 mandata), Đilasov DS (19) i Tadićeva NDS (18). Ostali mandati pripadaju manjinama.


Beograd, 21:30

Predsjednik Srpske napredne stranke i vjerovatni budući premijer Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se “najboljim rezultatom u 25-godišnjoj parlamentarnoj istoriji Srbije”, te najavio kako je pobjednička opcija na izborima “spremna mnogima da pruži ruku, da razgovara i sarađuje sa svima”.

“Nikoga nećemo nipodaštavati niti ponižavati zbog ovakvog izbornog rezultata i želimo čuti njihove ideje za ono dobro što trebamo za Srbiju da uradimo. Za dijalog sam sa svim političkim partijama, ali pre svega za partnerstvo sa građanima Srbije”, poručio je Vučić.

Priznao je da su pred novom vladom “teške reforme, ali Srbija ima budućnost i do toga se neće doći lako”.

“Siguran da će Srbija nastaviti evropski put, ali i sarađivati sa Rusima, Amerikancima, Kinezima i svima drugima”, najavio je Vučić.

Kao ključne zadatke na unutrašnjem planu naveo je borbu protiv korupcije, ali i rješavanje problema nezaposlenosti, te do polovine mandata najavio “dramatično smanjenje broja nezaposlenih”.

Na kraju obraćanja još jednom se osvrnuo na izborni rezultat, rekavši kako “mnogi ljudi ili gotovo niko ne dočeka ovakav dan kakav je dočekao i ovakav rezultat u broju glasova”.

“Osvojili smo više glasova od [Slobodana] Miloševića 1990. godine i to je dodatna odgovornost da se lično trudim da radim još više i odgovornije, a sve u interesu građana Srbije”, obećao je Vučić.

Formiranje vlade najavio je najkasnije do 1. maja.


Beograd, 21:15


Beograd, 21:10

Prema prvim i preliminarnim, neslužbenim rezultatima, koje je objavio CeSID, Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila je apsolutnu većinu na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Po do sada prikupljenim rezultatima, SNS je osvojio polovinu glasova birača koji su izašli na izbore, što mu u ovom trenutku osigurava 160 od 250 mandata u Skupštini.

Koalicija oko Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića osvojila je, po podacima koje je prenio Marko Blagojević iz CeSID-a, otprilike 15 posto glasova, odnosno 50 mandata.

Izborni prag još su prešli Demokratska stranka Dragana Đilasa i Nova demokratska stranka Borisa Tadića, dok je Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice blizu cenzusa.

Bez poslaničkih mandata, po svemu sudeći, ostaju Dinkićevi Ujedinjeni regioni Srbije, koalicija oko Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Šešeljevi radikali.


Mitrovica, 20:20

Iako su birališta na Kosovu zatvorena u 20 sati, izborni dan na sjeveru Mitrovice nastavljen je i nakon toga, jer su se na biračkim mjestima pojavili dugi redovi, pa je OSCE dozvolio nastavak glasanja.

Gužve na biralištima u Mitrovici nastale su zbog toga što su birači u ovom gradu prvi put glasali u samo jednom biračkom centru, što je prouzrokovalo dugo čekanje.

Dio birača bio je onemogućen da glasa, jer, kako su se požalili, nije bio upisan u birački spisak.

OSCE je zato dozvolio svima koji su se na biračkom mjestu zatekli u 20 sati da ispune svoju građansku dužnost.


Beograd, 20:00

Ukupno 8.262 biračka mjesta u centralnoj Srbiji, Vojvodini i ustanovama za izvršenje zatvorskih sankcija, te 90 birališta na Kosovu zatvoreno je u 20 sati, čime je završeno glasanje na vanrednim izborima za Narodnu skupštinu Srbije.

Pravo glasa na sedmim po redu vanrednim parlamentarnim izborima je, od ukupno 10 do sada održanih, imalo 6.765.998 građana.

Centar za slobodne izbore i demokratiju je potvrdio kako je do 19 sati na birališta izašlo 50,3 posto građana sa pravom glasa.

Na području Beograda građansku dužnost obavilo je 47,6 posto građana, u centralnoj Srbiji 52,3 posto, a u Vojvodini 49,2 posto birača.

Nepravilnosti nije bilo.


Na birališta u Srbiji do 18 sati izašlo je 45,67 posto upisanih birača i, ukoliko se taj trend nastavi, može se očekivati izlaznost od 53 do 55 posto, potvrđeno je iz Republičke izborne komisije.

Predsjednik RIK-a Dejan Ðurđević napomenuo je kako je izborni proces protekao u najboljem redu, te podsjetio da samo jedno biračko mjesto u Novom Pazaru jutros nije bilo otvoreno.

Ipak je dodao kako su se “događali sitni incidenti koji su u hodu rješavani”.

Najavio je i to da će RIK od 22 sata početi s objavljivanjem preliminarnih rezultata.

Iz Centra za slobodne izbore i demokratiju ocijenili su, uoči izbora, kako očekuju da će građansku dužnost ispuniti najmanje 55 posto birača, odnosno njih blizu 3,7 miliona, što je za 200.000 birača manje nego na redovnim izborima prije dvije godine.

Republička izborna komisija proglasila je valjanim ukupno 19 listi – stranaka, koalicija i grupa građana i one će se na glasačkim listićima naći redoslijedom kojim su prijavljivane.

Za ukupno 250 zastupničkih mjesta prijavilo se 3.020 kandidata.

Do 17 sati glasalo 41,1 posto birača

Na vanrednim parlamentarnim izborima, koji se održavaju u Srbiji, do 17 sati je na biračkim mjestima na području centralne Srbije i Vojvodine građansku dužnost ispunilo 41,1 posto upisanih birača, potvrđeno je iz CeSID-a.

To je manja izlaznost nego na prethodnim izborima, održanim 2012. godine, kada je do 17 sati glasalo 44,1 posto upisanih birača. Konačna izlaznost tada je bila 57,73 posto.

“Potvrđeno je i kako nema nepravilnosti koje bi mogle da utiču na regularnost izbornog procesa”, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, dodajući da “glasanje prolazi bez većih problema”.

Do 18 sati na Kosovu je glasalo 28.416 glasača, potvrdio je OSCE, a samo na sjeveru je građansku dužnost obavilo 11.552 birača.

Nije bilo nikakvih incidenata.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima na Kosovu ima 107.958 birača, koji svoju građansku dužnost mogu ostvariti na ukupno 10 biračkih centara i 15 ogranaka.

Preminuo na biračkom mjestu

Muškarac star 87 godina preminuo je na biračkom mjestu u Novom Sadu, nakon što mu je prethodno pozlilo, potvrdila je glasnogovornica novosadskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Sanja Nenadić-Pokrajac.

Hitna pomoć je u nedjelju ujutro dobila poziv s informacijom da je na biračkom mjestu u jednoj novosadskoj osnovnoj školi muškarcu rođenom 1927. godine pozlilo i da je izgubio svijest.

“Ekipa Hitne pomoći došla je na lice mesta. Obavljena je reanimacija, ali pacijentu nije bilo pomoći”, rekla je dr. Nenadić-Pokrajac, napominjući da je o nesretnom slučaju obaviještena policija, jer se dogodio na javnom mjestu.

Izbori i u Beogradu

Istovremeno s izborima za državni Parlament, Beograđani glasaju i za zastupnike Gradske skupštine, nakon čega će zastupnici, njih ukupno 110, većinom glasova iz svojih redova izabrati gradonačelnika.

Biračima su 23 liste ponudile kandidate.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a preliminarni rezultati i procjene broja osvojenih madata znat će se nezvanično već tokom večeri.

RIK je dužan konačne rezultate utvrditi 96 sati od zatvaranja biračkih mjesta, te ih objaviti u Službenom glasniku najkasnije do 20. marta u 20 sati.

Za konstituiranje novog saziva Parlamenta rok je 30 dana od zvaničnog proglašenja rezultata, a krajnji rok za formiranje vlade je 28. juni.

Izbore u Srbiji i Beogradu prate brojni domaći i strani posmatrači.

Izvor: Al Jazeera i agencije