Napredak u borbi protiv HIV-a

Rezultat je uslijedio nakon sedmogodišnjeg istraživanja stručnjaka sa Univerzitetske klinike u Barceloni (EPA)

Tim španskih istraživača je tokom sedmogodišnjeg rada razvio terapeutsku vakcinu koja privremeno može u najvećoj mjeri smanjiti prisustvo HIV virusa u organizmu zaraženih pacijenata, objavljeno je u četvrtak.

Vakcina je bazirana na imunološkim ćelijama izloženim HIV virusu, koji je inaktiviran dejstvom toplote, a testirana je na 22 zaražene osobe, pri čemu se pokazala potpuno sigurnom, izvještava AFP.

“Ono što smo učinili je da imunom sistemu damo instrukcije da nauči da uništava HIV virus, što on prirodno ne bi činio”, objašnjava Felipe Garcia, jedan od učesnika istraživanja na Univerzitetskoj klinici u Barceloni.

Bez brojnih lijekova

Poslije dvanaest sedmica, kod 12 od 22 ljudi koji su dobili pomenutu vakcinu, prisustvo HIV virusa u organizmu je smanjeno za čak 90 posto.

Nakon 24 sedmice, dejstvo primljene vakcine je počelo opadati, pa se prvobitni rezultat zadržao kod samo sedam ispitanika, a poslije godinu dana vakcina je sasvim izgubila efikasnost, pa su se svi ispitanici morali vratiti prethodnoj antiretroviralnoj terapiji.

Vakcina je omogućila pacijentima da privremeno žive bez svakodnevnog uzimanja brojnih lijekova koji, osim što su veoma skupi, mogu imati i neželjene efekte na organizam.

Krajnji cilj je, kako ističu stručnjaci iz Barcelone, da se razvije terapeutska vakcina koja bi na duže vrijeme, a u idealnom slučaju za cijeli život, smanjila množenje HIV virusa u organizmu, čime bi prestala potreba za antiretroviralnom terapijom.

Izvor: Agencije