Napredak interneta donosi rizike

Od frižidera, preko grijanja, do kućne rasvjete, internet nam omogućava da bolje kontroliramo našu svakodnevicu, ali eksperti tvrde da ljudi nisu svjesni rizika koji donosi njegov napredak.

Kafa se može napraviti na stari način, ali postoji i novi. Pranje zuba… postoji aplikacija i za to.

Ovih dana pojedine aplikacije mogu samostalno upravljati i automobilima.

“Internet svih stvari“

Dobrodošli u novi svijet nazvan “internet svih stvari” (internet of things), doba u kojem nisu samo kompjuteri i telefoni povezani na svjetsku mrežu.

“Internet svih stvari ima i svoj službeni godišnji sajam. Bitan datum u kalendaru mnogih informatičara i startap kompanija. Mogućnostima nema kraja. Ali to su nove tehnologije, i sa svakom od njih dolazi upozorenje o nus pojavama. Situacija bi se mogla veoma zakomplicirati”, javio je reporter Al Jazeere Phil Lavelle.

Hakeri vrebaju, a jedan od njih priznaje da su proizvođači toliko fokusirani da robu prvi plasiraju na tržište, da ne vode dovoljno računa o sigurnosti.

Cearbhaill zna o čemu priča, a kao dio grupe Anonymous, učestvovao je u masovnim hakerskim napadima. Na svoje ime ima dvije optužnice u SAD-u i jednu kod kuće u Irskoj, a tek mu je 21 godina.

“Proizvođačima je bitna samo prodaja. Jednom kada se riješe robe, vrlo malo rade na održavanju njene sigurnosti. Tako vi kupite neki uređaj od 50 dolara koji ima mogućnost konekcije na internet i nikad ne mislite o hakerima”, kazao je bivši haker grupe “Anonymous“ Donncha O’ Cearbhaill.

Mračna strana bezopasnih sprava

Bezopasne sprave mogu postati meta hakera, poput printera na kojem su pokrenuli videoigricu.

Postoji i mračna strana uređaja poput sijalica.

Naime, sijalice su putem interneta spojene na tablet ili pametni telefon, sa kojih se kontroliše njihova boja i sjaj, ali putem njih, hakeri vrlo jednostavno mogu doći do vaših privatnih informacija.

“Konekcijom sijalice sa uređajem, hakeri dobiju pristup osjetljivim dijelovima privatne mreže. Dovoljno je samo da parkiraju ispred kuće”, tvrdi ekspert za internet sigurnost,  dr. Jan William Tudor.

Pojedine kompanije rade na sprječavanju ovakvih propusta.

“Mnogi uređaji koji se sada nalaze na tržištu su veoma primitivni. Slično kao što je bilo tokom kompjuterske revolucije krajem sedamdesetih. Ali, ti proizvodi će se razvijati i sigurnost će vremenom biti bolja i jača”, zaključio je Hank Skorny iz kompanije INTEL.

Internet svih stvari je na putu da promijeni naš svakodnevni život. Hakeri su spremni na promjene, no pitanje je – jesmo li i mi?

Izvor: Al Jazeera