Napori za očuvanje primirja u Nagorno-Karabahu

Nakon nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu uslijedio je val diplomatskih napora. U Bakuu su se na trilateralnom sastanku sreli ministri vanjskih poslova Azerbejdžana, Rusije i Irana.

Azerbejdžan je iskoristio priliku da ponovno počne proces traženja sveobuhvatnog rješenja koji je već dugo na čekanju.

„Svi moraju shvatiti da je status quo ne samo neodrživ, nego i neprihvatljiv. Uskoro bi se u nečijim glavama mogle pojaviti naivne ideje da se status quo može zadržati zauvijek ili na duži period. To samo može dovesti do novog nasilja“, kaže Elmar Mammadyarov, ministar vanjskih poslova Azerbejdžana.

Azerbejdžan želi da se izvrši pritisak na Armeniju da povuče vojsku s okupirane azerbejdžanske teritorije. Najbolji način da to učine jeste  posredovanjem Rusije.

Rusko lobiranje

Zvanična Moskva snažno je lobirala kod obiju strana da se suzdrže i da ne dođe do općeg rata, a s Armenijom ima odlične odnose.

„Bez sumnje, nama je od najvećeg interesa, vjerovatno više nego bilo kojem drugom stranom partneru ovih dviju država, da se ovaj sukob riješi što je prije moguće. Najviše stradaju raseljeni, oni koji žive u regiji i sama ta regija. Narušen je integritet te regije koja je značajna zbog tranzitnih i infrastrukturnih kapaciteta“, rekao je Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije.

Ruski ministar Dmitri Medvedev jučer je posjetio Erevan, gdje se susreo s armenskim kolegom.

Upozorio je kako ne bi trebalo dopustiti da se sukob rasplamsa.

Ipak, Rusija dosad nije mogla ili nije željela pritisnuti Armeniju onoliko koliko bi to Azerbejdžan želio.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera