Napolitano svjedočio na suđenju mafiji

Giorgio Napolitano je zatražio da se transkripcija njegovog iskaza što prije objavi (EPA)

Italijanski predsjednik Giorgio Napolitano je više od tri sata svjedočio na megasuđenju mafiji kao prvi šef države u historiji Italije u postupku u kojem se država tereti da je tajno pregovarala sa sicilijanskom mafijom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Proces je počeo u maju 2013. u Palermu kako bi se rasvijetlile okolnosti u kojima su vladini čelnici pregovarali s mafijom ne bi li zaustavili val krvavih napada mafije u zamjenu za bolje zatvorske uvjete u kojima su bile stotine članova mafije, prenosi Hina.

Po optužnici, ti su tajni pregovori počeli nakon ubistva zastupnika Salva Lime u proljeće 199., a ubrzali su se nakon ubistava sudaca Giovannija Falconea i Paola Borsellina sljedećih mjeseci.

Među 10 optuženih su i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nicola Mancino i mafijaški vođa Toto Riina, koji je u zatvoru.

Riina i osmero drugih optuženi su za ucjenjivanje države, ali svi odbacuju krivicu.

Predsjednik Napolitano (89), koji nije optužen ni po jednoj tački, dao je iskaz o tome što je znao, no njegovo saslušanje moglo bi naštetiti ugledu predsjednika koji je odlučno vodio zemlju kroz turbulentno krizno razdoblje posljednjih godina.

‘Transparentni odgovori’

Napolitano je odgovarao na pitanja “maksimalno transparentno i mirno”, ne pozivajući se na svoja ustavna prava da prešuti odgovor, objavljeno je iz njegovog ureda.

“Rekao je da je bio promatrač događaja (1992. i 1993.) i ništa više”, kazao je Luca Cinaferoni, avokat Riine iz klana Corleone.

Tužilaštvo tereti državu da je pregovarajući s mafijom samo ohrabrila nove napade, što uključuje i napad na suca Borsellinija, ubijenog dva mjeseca nakon suca Falconea.

Napolitano je u to doba bio predsjednik Zastupničkog doma i ne sumnjiči se da je sudjelovao u tajnim pregovorima.

No tužiteljstvo je željelo rasvijetliti pismo Napolitanu iz 2012. koje mu je poslao njegov pravni savjetnik Loris D'Ambrosio u kojem se spominju “sporazumi o kojima se ne govori”, što podrazumijeva da je Napolitano znao za pregovore.

Nicoletta Piergentili, Napolitanova braniteljica rekla je da “predsjednik nije nikada direktno govorio o pregovorima” između države i mafije i povezivanje pregovora s bilo kakvim sporazumima o kojima se ne govori ne sadrži nikakve elemente objektivnih dokaza.

Svjedočenje se odvijalo iza zatvorenih vrata, što je razljutilo italijanske novinare. Nakon svjedočenja, Napolitano je zatražio da se transkripcija njegovog iskaza što prije objavi.

Za razliku od drugih uglavnom ceremonijalnih predsjednika, Napolitano se pokazao odlučnim, donoseći kritične političke odluke primjerice tokom dužničke krize eurozone 2011. kada je tadašnjeg premijera Silvija Berlusconija zamijenio tehnokratskim premijerom Mariom Montijem.

Izvor: Agencije