Naplata potraživanja veliki problem

U Hrvatskoj je godinama veliki problem kako naplatiti potraživanja. Blizu 73.000 poslovnih subjekata u blokadi je zbog dugova od blizu 5,5 milijardi eura.

I dok država svoja potraživanja sve bolje naplaćuje zahvaljujući novim ovlastima Poreske uprave, preduzetnici se žale jer teško naplaćuju ono što su proizveli i isporučili.

Svi zato s nestrpljenjem čekaju novi Zakon o finansijskom poslovanju koji bi trebao uvesti više reda.

Kako je izvijestila reporterka Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak, i tvornici alkoholnih pića Badel čaša je puna. 

Potraživanja koja su već utužili iznose 6,3 miliona eura. I to nije sve. Šta još nije na Sudu – poslovna je tajna. S druge strane i oni su dužni.

Državi duguju 6,5 miliona eura i taj im je dug u reprogramu. Duguju i dobavljačima, ali koliko – to je opet poslovna tajna.

Začarani krug

„Tu se zaista morate snalaziti na najbolji mogući način. I mi smo jednostavno rizike plasmana jako stisli. Pa čak i pod cijenu prihoda i rezultata, ali jednostavno ne možemo sebi dozvoliti da imamo nenaplaćeno potraživanje“, kazao je direktor Badela Srđan Oreb.

„Sudski sporovi traju jako dugo. Problem je veliki temeljni kapital društva s ograničenom odgovornošću, koji nakon slanja u stečaj praktički ne možete naplatiti.“

Kiseljak navodi kako su međusobna dugovanja i potraživanja „jedan začarani krug“.

„Zato svi čekaju novi Zakon o financijskom poslovanju, koji bi trebao uvesti više reda i skratiti rokove naplate. No, u poreznoj upravi kažu da je zakon tek u pisanju“, dodaje ona.

Na okruglom stolu o tome kako naplatiti potraživanja, najviše pitanja je upravo o novom Zakonu.

„Ne mogu vam reći rok, jer ne znam, a mislim da ga nitko još točno ni ne zna. Problema nema, nego kad se piše jedan takav zakon koji je vrlo bitan i nešto potpuno novo, to se ni ne može preko koljena napraviti“, rekla je Dinka Salmić iz Porezne uprave.

Hiljade blokiranih

Zakon bi trebao riješiti nagomilane probleme.

Naprimjer: u blokadi je 73.000 poslovnih subjekata zbog ukupno 5,5 milijardi eura duga. Tri četvrtine njih blokirano je duže od godinu dana.

Upravo ti stari dugovi, koji se možda nikada i neće naplatiti, najveći su problem. Agencije koje se bave naplatom dugova kažu da je uspješnost naplate veća što je dug novijeg datuma.

„Što je dug stariji, dakle, ako pričamo o dugu starom godinu, dvije, pa i više, naravno da je uspješnost naplate bitno manja, zato što su se u redoslijed naplate uključile i one strane, čiji je dug tek postao friški, nov“, izjavila je Barbara Cerinski iz agencije Eos Matrix.

Novi bi zakon trebao odrediti stroga pravila za nagodbe i stečajeve, te donijeti rokove za plaćanja.

Osim toga, izmjenama niza poreznih zakona, direktori i vlasnici uskoro će za dokazane malverzacije, zbog kojih se mnogi do sada nisu mogli naplatiti, odgovarati i svojom ličnom imovinom.

Izvor: Al Jazeera