Napeto zbog početka suđenja Netanyahuu

Benjamin Netanyahu, Suđenje, Protesti
Novo ročište na suđenju Benjaminu Netanyahuu zakazano je za sljedeći mjesec (EPA)

Velika grupa prosvjednika i novinara okupila se ispred zgrade suda u Jeruzalemu u kojoj je počelo suđenje Benjaminu Netanyahuu za korupciju, čime on postaje prvi premijer Izraela koji se suočava s kaznenim progonom dok je na vlasti, prenosi agencija Tanjug.

Ispred zgrade suda su i njegovi pristaše i protivnici, a dolazak je najavilo i nekoliko ministara iz njegove konzervativne stranke Likud, prenosi izraelski portal Ynetnews.

Izraelski premijer napao je u nedjelju izraelski pravosudni sustav navodeći da je suđenje njemu za korupciju pokušaj da se on svrgne s vlasti.

Netanyahu je, nakon što je stigao na sud na početak suđenja, rekao da je suđenje pokušaj da se eliminira volja naroda, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju AP.

Optužio policiju i tužiteljstvo za zavjeru

On je optužio policiju i tužiteljstvo za zavjeru protiv njega, a tvrdnje nazvao “kontaminiranim i preuveličanim”.

Samo tjedan dana nakon što je nova Vlada premijera Izraela Benjamina Netanyahua položila zakletvu, dolazi suđenje za korupciju, javlja AP.

Sedamdesetogodišnji Netanyahu, koji je najduže na funkciji premijera u historiji Izraela, optužen je u studenom za prijevaru i zlouporabu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Jeruzalemski okružni sud je u srijedu odbio Netanyahuov zahtjev da izbjegne početak sudskog procesa uz objašnjenje da optuženi mora prisustvovati čitanju optužnice i da Netanyahu ne može biti izuzetak jer se ne razlikuje ni od jednog drugog izraelskog građanina.

Početak suđenja je prvobitno bio zakazan za 17. ožujak, ali je odgođen jer je tadašnji ministar pravosuđa Amir Ohana proglasio izvanredno stanje u sudskom sustavu zbog pandemije korona virusa.

Poriče sve optužbe

Netanyahu je optužen za primanje skupih poklona od bogatih biznismena, uključujući šampanjac i cigare i što je činio usluge medijskim mogulima u zamjenu za povoljno izvještavanje o sebi i svojoj obitelji.

U najozbiljnijem slučaju optužen je da je promovirao zakon koji je donio stotine milijuna dolara profita vlasniku velike telekomunikacijske kompanije dok je skrivao utjecaj na popularni novinski web site te tvrtke.

Netanyahu je porekao sve optužbe, tvrdeći da se radi o “lovu na vještice” i pokušaju udara agresivne policije, pristranih tužitelja i neprijateljskih medija.

Očekuje se da će suđenje Netanyahuu trajati nekoliko godina, imajući u vidu mnogobrojne svjedoke i dokumente koji bi trebali biti predstavljeni.

Netanyahu je pokušao, ali bez uspjeha, osigurati parlamentarni imunitet od sudskog progona.

Izvor: Agencije