Napadnut hotel u Mogadishuu, ubijeno više osoba

Grupa Al-Shabaab napala je hotel 'Syl' i 2016. (Reuters)

Dva napadača poginula su kada su naoružani pripadnici grupe Al-Shabaab napali hotel pored predsjedničke palače u somalijskoj prijestonici Mogadishuu.

“Dvojica napadača ubijena su ispred hotela, dok su dvojica upala unutra, izjavila je zamjenica policijskog komesara Zakia Hussen, dodajući da su sigurnosne snage spasile 82 osobe, uključujući nekoliko zvaničnika.

“Upozoravamo ljude da ne zovu rodbinu za koju misle da je u hotelu dok operacija ne bude završena”, napisala je ona na Twitteru kasno u utorak, dok su još vođene borbe između napadača i pripadnika vladinih sigurnosnih agencija.

Anadolija je naknadno objavila da su tokom napada na hotel ubijena i dva civila i tri pripadnika sigurnosnih snaga. 

Agencija Reuters navodi da je Al-Shabaab, koji je nekad kontrolirao veći dio zemlje i često u Mogadishuu pokreće bombaške napade, u namjeri da sruši vladu koju podržava SAD, potvrdio da je napao hotel “Syl”, koji je popularan među zvaničnicima i biznismenima.

Razmjena vatre na vratima hotela

Grupa je hotel napala i 2016.

Jedan policajac rekao je da su snage sigurnosti u hotelu mislile da su napadači naoružani policajci sve dok nisu počeli pucati i bacati granate.

“Razmijenili smo vatru na vratima hotela”, kazao je policajac.

Vojni glasnogovornik Al-Shabaaba Abdiaziz Abu Musab rekao je da je hotel koji su napali “dom neprijateljskih zvaničnika”.

Izvor: Agencije