Napadi u Tunisu udar na ekonomiju te zemlje

Napadi u Tunisu zadali su težak udarac i turističkoj industriji ove zemlje. Tunižani sada strahuju od masovnih otkazivanja aranžmana, što bi se drastično odrazilo na krhku ekonomiju ove zemlje.

Plaže u Susu, gdje se u petak dogodio masakr, ponovno su otvorene u nedjelju. Turisti koji su nakon napada odlučili ostati u ovoj zemlji dočekani su aplauzima lokalnog stanovništva.

Stanovnica tog mjesta, Sabrina Bensilem, kazala je: “Sretna sam što su turisti ostali u Tunisu i tako dali podršku našoj zemlji, ali sam istovremeno veoma  tužna što se ovdje desilo nešto ovakvo.”

Gorak podsjetnik

Cvijeće za 39 ljudi koji su ubijeni u petak gorak je podsjetnik na ovaj napad.

Oni koji su odlučili da se neće pridružiti masovnom odlasku turista kažu kako se, ipak, ne osjećaju nimalo prijatno.

“Strah nas je napustiti hotel. Srećom, imamo all-inclusive aranžman, tako da nemamo potrebu napuštati ovaj kompleks”, rekao je britanski turist Joe Kearney.

Hiljade turista ipak jesu napustile Tunis i lokalni trgovci kažu da se posljedice itekako osjete.

Trgovac Monder Shayata je kazao: “Ova ulica je obično, u ovo doba godine, uvijek puna ljudi. Uvijek je bilo više turista nego lokalnog stanovništva. Sada turista gotovo da nema. Svakih sat-dva tek pokoji par prošeta. Ovako ne možemo raditi.”

Turizam je ključni dio ekonomije Tunisa, a industrija je već opala za 25 posto nakon napada na Muzej Bardo u martu ove godine.

Izvor: Al Jazeera