Napadi sirijske vojske u planinama Turkemen i Akrad

Poprišta najžešćih napada su sela Yamadi i Karaman na planini Turkmen, te sela Et Tuffahiye i Kbyeni na planini Akrad (AP)

Sirijska vojska i danas nastavlja žestoke artiljerijske napade na pobunjenička uporišta na području planina Turkmen i Jabel Akrad na periferiji Lazkije.

Neimenovani lokalni izvori su kazali da su područja na tim planinama koja kontroliraju snage sirijske opozicije i danas mete žestokih artiljerijskih napada snaga odanih režimu predsjednika Bashara al-Assada, javlja Anadolija.

Poprišta najžešćih napada su sela Yamadi i Karaman na planini Turkmen, te sela Et Tuffahiye i Kbyeni na planini Akrad.

Snažne eksplozije iznad Yayladagija

Pošto je riječ o pograničnom pojasu na sjeverozapadu Sirije, gusti dim iznad pomenute regije i snažne eksplozije se vide i čuju i iz turskog pograničnog grada Yayladagi.

Snage sirijskog režima jučer su pokušale kopnenom ofanzivom probiti položaje opozicije u toj regiji, ali su zaustavljeni.

Sirijska naoružana opozicija saopćila je jučer da je oborila vojni avion u gradu Kafr Nabudahu, u sjevernom dijelu oblasti Hame.

Opozicija je navela da avion pripada zračnim snagama sirijske vojske, a da su raketu ispalili pripadnici Slobodne sirijske vojske.

Nakon što je opozicija najavila dolazak na mirovne pregovore, i Vlada Sirije je potvrdila da će njihova delegacija doći u Ženevu 14. marta.

Ipak, obje strane postavile su određene uvjete. Opozicija ne želi nikakvu ulogu Bashara al-Assada u prijelaznoj vlasti.

Vlada u Damasku spremna je pregovarati, ali im je neprihvatljiva najava izaslanika Ujedinjenih naroda Staffana de Misture da će nakon tranzicionog perioda biti održani i predsjednički izbori.

Izvor: Agencije