Napadi separatista na istoku Ukrajine

U artiljerijskoj paljbi oštećeno je mnogo stambenih jedinica, a nekoliko kuća je potpuno uništeno (Al Jazeera)

Gradske vlasti ukrajinskog grada Donjecka saopćile su da je u oružanim i artiljerijskim napadima širom grada poginulo troje civila, a da je četiri lica povrijeđeno.

U artiljerijskoj paljbi oštećeno je mnogo stambenih jedinica, a nekoliko kuća je potpuno uništeno, javlja Anadolija.

Informacije o ponovnom eskaliranju nasilja na istoku Ukrajine saopćio je Ured za odnose s javnošću gradske uprave Donjecka.

U njihovom saopćenju se navodi da su se cijeli dan mogli čuti pucnji koji su nastavljeni i u večernjim satima, a prva meta su bili naselja Petrovski i Kirovski.

Ukrajinska vojska uzvratila paljbu

Ukrajinski Centar za borbu protiv terorizma saopćio je da je ukrajinska vojska na istoku zemlje uzvratila na paljbu proruskih separatista te da su tom priliko poginula četvorica separatista, a osim toga se u njihovom izvještaju navodi se da su separatisti u posljednja 24 sata dva puta napali aerodrom u Donjecku.

Iz Centra navode da su ukrajisnke snage razbile sve grupe koje su napale na njihove položaje, da je pri tome onesposobljeno četvorica separatista i jedno vozilo koje su oni koristili.

Prema tvrdanjama ukrajisnkih vlasti, separatisti su na više mjesta u Donjecku napali položaje snaga sigurnosti. 

Početkom prošlog mjeseca Ukrajina je sa proruskim separatistima potpisala Sporazum o prekidu vatre, no, unatoč tome, povremeno dolazi do sukoba.

Obje strane se međusobno optužuju za kršenje uspostavljenog primirja, a separatisti su danas preko nekih medija saopćili da su obustavili razmjenu zarobljenika.

Izvor: Agencije