Napadi na Kurde u Turskoj

Napetosti na jugoistoku Turske, odnosno sukob između turske vojske i Radničke partije Kurdistana prijete da se pretvore u sukob između turskih i kurdskih nacionalista širom ove zemlje.

Političari u Turskoj kažu da je zapaljen plamen unutrašnjeg razdora. Turski nacionalisti napadaju kurdske trgovine i druge objekte u Antaliji.

Sjedišta kurdske Narodne demokratske stranke HDP, za koju neki tvrde da je politički bliska PKK-u, zapaljena su u 45 turskih pokrajina.

Napadi dolaze nakon eskalacije sukoba PKK-a i turskih snaga sigurnosti. Vlasti te zemlje održale su hitni sastanak čija je glavna tema bilo zaustavljanje napetosti.

Glasnogovornik turske Vlade Numan Kurtulmus je kazao: “Svako ima pravo da protestira protiv terorizma, ali to mora biti unutar zakonskih i demokratskih osnova. Nećemo tolerirati da neko napada demokratski izabrane stranke i njihove pristalice i izaziva nered. “

Napadi na Kurde

Brojni Kurdi i njihova imovina bili su meta napada. Kurdski političari optužuju turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua da upravo oni podstiču te napade kako bi prije izbora uspjeli da zadovolje turske nacionaliste.

“Naša partija ne snosi nikakvu odgovornost za ovo. Uzrok svega što se desilo su predsjednik i premijer ove države. Oni su nam objavili rat u nadi da će tako osigurati pobjedu njihove partije na izborima”, poručio je Selahettin Demirtas, predsjednik Narodne demokratske partije.

Autobusi u vlasništvu Kurda iz Diyarbakira napadnuti su u Ankari, Istanbulu, Kajseriju, Antaliji i Mersinu.

U tim napadima je povrijeđeno više ljudi a pričinjena je i materijalna šteta. Zbog toga je uprava autobuske stanice proglasila jednodnevni štrajk.

Aydin Ozgur iz udruženja autoprevozika Diyarbakir je rekao: “Štrajkovali smo u znak protesta protiv napada na Kurde. Ukoliko se nastave napadi, nećemo se zaustaviti na ovome”

Štrajk Kurda na istoku Turske reakcija je na porast antikurdskog raspoloženja na zapadu zemlje. 

Zabrinuti su i ogorčeni. Plaše se da bi dalja eskalacija mogla da unese još veće podjele u tursko društvo.

Izvor: Al Jazeera