Napadi na Idlib, među žrtvama žene i djeca

Idlib
Spasilačke službe tragaju za osobama zatrpanim ispod ruševina (Anadolija)

Najmanje 14 civila poginulo je, a 20 ozlijeđeno u zračnim i kopnenim napadima koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u petak navečer izveli na zonu deeskalacije sukoba Idlib.

Snage Assadovog režima i ruski zrakoplovi izveli su napade na regije Kefrenbil, Khan Shaikhun, Bidama, Mihambil, Has, Bsida, Rekaya, Marrithirme, Sihyan, Msibin, Keferin, Kefersecne, Termela, Bsankol, Ureynibe, Ermenaya, Sermin, Hish, Abiein i Amriyye, prenosi Anadolija.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) navode kako je u napadima na Khan Shaikhun poginula jedna, dok je u napadu na regiju Mihabil poginulo 13 osoba, većinom žene i djeca.

Dodaju kako spasilačke službe tragaju za osobama zatrpanim ispod ruševina, zbog čega strahuju da bi broj smrtno stradalih mogao rasti.

U Idlibu kao utvrdi sirijske oporbe živi blizu četiri milijuna stanovnika koji su meta stalnih režimskih napada.

Stotine ubijenih civila

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je 17. rujna 2018. postignut dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, oporbene snage su u listopadu povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite priopćili su kako je u napadima režimskih snaga, grupa koje podržava Iran i ruskih snaga izvedenih na Idlib, u svibnju ove godine ubijen 231 civil, među kojima je 59 maloljetnika, a ranjeno je 659 civila. 

Od rujna prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola milijuna ljudi.

Izvor: Agencije