Oglasi

Napadi Boko Harama u Nigeriji, domove napustilo više od 80.000 ljudi

Boko Haram je organizacija osnovana radi borbe protiv svih vrsta zapadnjačke kulture, posebno u obrazovnom sistemu Nigerije.
Od 2009. u napadima Boko Harama smrtno je stradalo više od 20.000 ljudiEPA

Zbog napada članovborbene organizacije Boko Haram na sjeveroistoku Nigerije, više od 80.000 osoba moralo je napustiti svoje domove, javlja Anadolija.

Iz Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći Ujedinjenih nacija (OCHA) u Nigeriji saopćeno je da je od novembra prošle godine do danas domove napustilo više od 80.000 osoba. Od tada je zabilježeno intenziviranje napada boraca Boko Harama. 

Potcrtali su i da je potrebna hitna humanitarna pomoć za oko 7,7 miliona ljudi širom zemlje. Dodali su i da se zbog povećanja broja napada povlače i humanitarne organizacije iz te zemlje. 

Boko Haram je organizacija koju je u Nigeriji početkom 2000-ih godina osnovao Muhammed Yusuf radi borbe protiv svih vrsta zapadnjačke kulture, posebno u obrazovnom sistemu Nigerije.

Globalna prijetnja

Yusuf je pod nerazjašnjenim okolnostima 2009. godine preminuo u zatvoru, a Boko Haram je zbog toga intenzivirala aktivnosti i postala globalna prijetnja. Trenutno djeluje u Nigeriji, Kamerunu, Beninu, Čadu i Nigeru.

Od 2009. u napadima Boko Harama smrtno je stradalo više od 20.000 ljudi.

Isto tako, pripadnici organizacije od 2015. u susjednim zemljama Kamerunu, Čadu i Nigeru izvode napade. U napadima na područjima u blizini jezera Čad ubijeno više od 2.000 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.