Napadaču u Parizu cilj bio list Charlie Hebdo

Policija je privela napadača u blizini opere udaljene 500 metara od mjesta zločina (EPA)

Muškarac za kojeg se vjeruje da je u petak hladnim oružjem napao i povrijedio dvoje ljudi sarađuje s policijom kojoj je otkrio da mu je cilj bio satirički list Charlie Hebdo, rekao je policijski izvor Reutersu.

Napad se dogodio ispred nekadašnjeg ureda tog sedmičnika gdje je 2015. ubijeno njegovih dvanaest zaposlenika zbog objave karikatura poslanika Muhameda.

Novi napad podudario se s početkom suđenja četrnaestero sudionika u napadu 2015. godine, prenosi Hina.

Pravosudni izvor otkrio je da je osumnjičenom u subotu ujutro produžen pritvor. Jedan osumnjičeni da je bio njegov saradnik u napadu je rano u subotu pušten, a uhapšen je još jedan pojedinac blizak napadaču, vjerojatno njegov bivši sustanar u hotelu na sjeveru Pariza.

Zbog napada je u subotu popodne u pritvoru bilo sedam osoba.

Policija je ubrzo privela napadača u blizini opere udaljene 500 metara od mjesta zločina.

Osumnjičeni je Pakistanac koji je stigao u Francusku prije tri godine kao maloljetnik bez pratnje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Tajna lokacija redakcije Charlie Hebdo

Drugi osumnjičenik uhapšen je nedugo nakon napada, a istražitelji i dalje pokušavaju otkriti koja je njegova poveznica s napadačem. On je pušten iz pritvora.

Charlie Hebdo je nakon napada 2015. napustio te urede te se sada nalazi na tajnoj lokaciji. Zgradu trenutno koristi producentska kuća.

Dvoje napadnutih, muškarac i žena, izašli su na ulicu kako bi zapalili cigaretu.

Istražitelji su nakon napada 2015. rekli ‘da su se napadači htjeli osvetiti za objavu Muhamedovih karikatura’, a Charlie Hebdo ih je uoči početka suđenja ove godine ponovno objavio.

Al-Kaida, koja je preuzela odgovornost za napade 2015., zaprijetila je da će to ponoviti ako karikature opet izađu u javnost.

Francuska proteklih godina bilježi val napada. U eksplozijama i pucnjavi u oktobru 2015. u koncertnoj dvorani Bataclan i na drugim mjestima u francuskoj prijestolnici ubijeno je 130 ljudi, a u julu 2016. jedna osoba je u Nici kamionom uletjela na proslavu Dana Bastilje, ubivši 86 ljudi.

Izvor: Agencije