Napadači u Londonu nosili lažne eksplozive

Ovo je prvi put da se u Britaniji koristi taktika korištenja lažnog eksploziva (AP)

Trojica napadača koji su na Londonskom mostu i pijaci 3. juna izvršili napad u kojem je poginulo osam osoba, nosili su lažne pojaseve s eksplozivom da bi izazvali što veću paniku, saopćila je britanska policija.

Policija je objavila fotografije na kojima se vidi da je u pitanju pojas za koji su zakačene plastične flaše za vodu prelijepljene trakom, prenosi AP.

Napadači su na sebi imali po jedan pojas kada su kombijem uletjeli među pješake na mostu, a zatim prolaznike napali noževima, prenosi Tanjug.

“Nikada nisam vidio u Velikoj Britaniji takvu taktiku, kada teroristi nastoje da izazovu maksimalnu paniku koristeći lažni eksploziv. Svako ko je vidio pojaseve te noći pomislio bi da su pravi”, rekao je Dean Hydon, šef antiterorističke jedinice Scotland Yarda.

Napad u Londonu

Na Londonskom mostu 3. juna napadači su se kombijem zaletjeli na pješake, a nakon toga su napali prolaznike noževima, dugačkim 30 centimetara, koje su vezali za svoje ručne zglobove.

U napadu je poginulo osam osoba, a deseci ljudi su povrijeđeni.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Londonu, objavila je agencija Amaq, povezana s ovom grupom.

Napad na Londonskom mostu izvele su tri osobe, koje su ubijene u obračunu s policajcima.

Izvor: Agencije