Napadači iz Barcelone imali više od 120 kanistera s benzinom

Španska policija saopćila  je da je otkrila više od 120 kanistera sa benzinom u kući u Alcanaru, gdje su osumnjičeni za napade u Barceloni i Cambrilsu najvjerovatnije pravili bombu za jedan ili više napada u Barceloni.

Uoči napada u Barceloni, dogodila se eksplozija u jednoj kući u Alcanaru, a policija vjeruje da su osumnjičeni greškom izazvali detonaciju. 

Šef policije u Kataloniji Josep Lluis Trapero izjavio je da ne može isključiti mogućnost da je posljednji osumnjičeni za smrtonosni napad u Barceloni, za koga se vjeruje da je u bijegu, prešao na teritoriju Francuske.

“Nemamo nikakve konkretne informacije o tome, ali to ne može biti isključeno”, rekao je Trapero novinarima u Barceloni, govoreći o Younesu Abouyaaqoubu (22).

Trapero je dodao da je odmah poslije napada u Barceloni i Cambrilsu pooštrena kontrola na granicama.

Ranije u nedjelju, misa za žrtve dva napada u Španiji, u kojim je ubijeno 14 ljudi, održana je u bazilici Sagrada Familia u Barceloni. 

Španski kralj Felipe VI i kraljica Letizia, premijer Mariano Rajoy i predsjednik Katalonije Carles Puigdemont prisustvovali su misi.

Misu za mir služio je barcelonski nadbiskup Juan Jose Omella.

U subotu navečer, majka Younesa Abouyaaqouba, 22-godišnjeg mladića za kojim traga policija zbog mogućeg sudjelovanja u napadu kombijem u Barceloni, pozvala je sina da se preda, poručivši mu da je bolje da bude zatvorenik nego mrtav.

Ghanno Gaanimi to je rekla novinarima tokom okupljanja muslimana u centru katalonskog grada Ripolla gdje su javno zatražili mir, usprotivivši se ubijanju.

Policija sumnja da je Younes, marokanskog porijekla, jedan od 12 pripadnika grupe koja je izvela napad te mogući vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici u Barceloni. Na ulici La Rambla poginulo je 14 osoba, a više od 130 je povrijeđeno.

Pored Younesove majke bila je žena koja je prevodila novinarima njene riječi.

“Neka je dođe vidjeti, neka dođe njoj, ona nije kriva”, rekla je žena.

“Neka ode u policiju, neka se preda, ona bi radije da bude u zatvoru nego da bude mrtav. Ona ne želi da ubijaju ostale, jer su ljudi i jer islam ne govori o ubijanju”, dodala je.

Počast žrtvama

Porodice, prijatelji i poznanici mladića iz Ripolla osumnjičenih za napade u Barceloni i Cambrilsu okupili su se sinoć na trgu ispred gradske vijećnice kako bi poručili da su “slomljeni od boli”, da odbacuju ono što se dogodilo i kako bi minutom šutnje iskazali počast žrtvama.

U Ripollu, gradiću s 10.500 stanovnika, uhapšena su trojica osumnjičenih za dva napada. Petorica osumnjičenih napadača policija je ubila vatrenim oružjem u primorskom gradiću Cambrilsu, gdje je uslijedio napad nakon onog u Barceloni.

Rodica Younesa Aboyaaqouba rekla je španskoj agenciji EFE kako je uvjerena da je imam Abdelbaki Es Satti “manipulirao” mladićima. Njega policija također traži. Pregledali su njegov stan u Ripollu, a sustanar je rekao kako je Satti u utorak napustio stan, rekavši da ide u Maroko gdje ima porodicu.

Od tada ga nije vidio ni čuo. Policija ne isključuje mogućnost da je poginuo u noći na četvrtak u eksploziji u mjestu Alcanar. U tamošnjoj kući su, smatra policija, mladići pripremali eksplozivni materijal i slučajno izazvali eksploziju rukujući plinskim bocama.

“Ne znamo da li su živi ili mrtvi, ne znamo gdje su”, rekla je žena.

Policija je saopćila da četvorica uhapšenih, od kojih trojica u Ripollu, nisu imali policijski dosje povezan s terorističkim aktivnostima.

‘Slomljeni od boli’

Druge dvije žene koje su se predstavile kao majka i sestra jednog od mladića osumnjičenih za napad, Mohameda Hychamija ubijenog u Cambrilsu, rekle su da su svi “slomljeni od boli” te da im se “srušio svijet kada su čule vijest”. Nisu “apsolutno ništa sumnjale”, rekle su.

“Bili su normalni mladići”, dodale su i objasnile da su ponekad išli u gradiće Vic i Barcelonu “kao svi ostali mladi u njihovim godinama”. 

U Barceloni je u četvrtak izvršen napad unajmljenim kombijem dok je drugi unajmljeni kombi nešto kasnije pronađen u gradiću Vic udaljenom 70 kilometara od Barcelone.

Policija vjeruje da su namjeravali napuniti kombije plinskim bocama i eksplozivnim materijalom, no da su nakon slučajne eksplozije odlučili pregaziti prolaznike praznim vozilima. Treći kombi je pronađen u Cambrilsu.

Na trg ispred gradske vijećnice u Ripollu došao je i 27-godišnji Mounir Laghmiri, član islamske zajednice Annour, koji je poznavao mladiće koje policija traži.

Laghmiri je otkrio kako ih je poznavao no da ih nije puno viđao jer nisu činili dio “iste grupe prijatelja”. No pozdravljao ih je i “nikada nije mislio da bi mogli biti umiješani u ovako nešto”.

Rekao je kako niti mladići niti imam nikada nisu pokazali bilo kakav oblik radikalizacije jer da je neko održao “nekakav radikalni govor to mu zajednica ne bi dopustila, to nito ne bi prihvatio”.

Laghmiri smatra kako muslimani trebaju pokazati kako “islam nema ništa s ovim oblikom ponašanja”.

Izvor: Agencije