Oglasi

Napadač na Američku ambasadu Ecevit Sanli

Pripadnik zabranjene ljevičarske grupe je prošao vojnu obuku u Evropi, a ranije je bio u zatvoru zbog napada na vojne i bezbjednosne lokacije u Istanbulu.
Osim Sanlija, u napadu je poginuo i pripadnik obezbjeđenja Mustafa AkarsuReuters

Turska policija identificirala je napadača koji se digao u zrak ispred Američke ambasade u Ankari kao Ecevita Sanlija, pripadnika zabranjene ljevičarske grupe.

Sanli (40) je prošao vojnu obuku u Evropi, a ranije je bio u zatvoru zbog napada 1997. godine na vojne i bezbjednosne lokacije u Istanbulu.

Dvije godine prije toga on je prošao vojnu obuku u jednoj od ćelija organizacije u Njemačkoj.

Sanli je prišao ulazu za posjetioce u Ambasadi u petak poslije podne i aktivirao eksploziv koji mu je bio vezan oko pojasa.

Osim Sanlija, u napadu je poginuo i pripadnik obezbjeđenja Mustafa Akarsu.

Jedna žena, novinarka Didem Tunsaj (38), zadobila je teške povrede.

Još dva radnika obezbjeđenja su lakše povrijeđena i medicinski zbrinuta.

Napad u Burgasu

Turski ministar unutrašnjih poslova Moamer Guler rekao je da je Sanli bio član Revolucionarne narodne oslobodilačke partije-fronta (DHKP-C), ljevičarske terorističke grupe koja je zabranjena u Turskoj.

On je iz zatvora oslobođen prije osam mjeseci.

Pripadnici ove grupe, koja je povezana s libanskim terorističkim grupama i sirijskim ljevičarskim frakcijama, bili su osumnjičeni za napad u Burgasu, u Bugarskoj, prošlog jula, kada je ubijeno pet izraelskih turista.

Godine 2008. trojica napadača i tri turska policajca ubijena su u napadu ispred Američkog konzulata u Istanbulu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je osudio napad i poručio da turske snage bezbjednosti vode istragu u vezi s tim samoubilackim aktom.

U prvoj reakciji na teroristički akt, on je kazao da je to "napad na mir u Turskoj".

Neželjene posljedice

"Borba protiv terora mora biti sveobuhvatna. Ovaj napad je napad na tursku slobodu. Suprotstavit ćemo se jedinstveni. Bit ćemo jedno i otkriti počinitelje", poručio je turski premijer.

Erdogan je konstatirao da je napad izazvao neželjene posljedice.

Premijer je kazao da je teror jedan od problema koji sprečavaju napredovanje i izgradnju turske države i društva u cjelini.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu u petak je telefonom razgovarao s američkim ambasadorom u Ankari Francisom Ricciardoneom kako bi izrazio zabrinutost i sućut povodom napada na Ambasadu.

Turski šef diplomatije je Ricciardoneu poručio da će turske policijske snage učiniti sve potrebno kako bi se rasvijetlio ovaj slučaj.

Američki State Departement je objavio da blisko surađuje s turskim vlastima kako bi se otkrile sve okolnosti napada.

Glasnogovornica State Departementa Victoria Nuland je eksploziju na kontrolnoj tački na ulazu u zgradu Ambasade nazvala "terorističkim napadom".

Izvor: Agencije