Napadač iz Prijedora pušten da se brani sa slobode

Nakon što je nekoliko puta udario Hodžića, Marjanović ga je natjerao da s vozila ukloni državni grb (Facebook)

Prijedorčanin Renato Marjanović, koji je u ponedjeljak fizički i verbalno napao povratnika Azrina Hodžića, pušten je na slobodu, potvrđeno je Al Jazeeri iz Policijske uprave Prijedor.

Prema navodima iz policije, nakon kriminalističke obrade i pretresa doma pušten je iz pritvora, a “slučaj ide u redovnu proceduru po kvalifikaciji djela za koje se sumnjiči”.

Prijedorska policija uhitila je Marjanovića u utorak, dan nakon što je fizički ozlijedio i verbalno prijetio Hodžiću jer je na svom kamionu nosio službeni grb Bosne i Hercegovine.

Lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je na otpadu sekundarnih sirovina u Prijedoru počinio kaznena djela “zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje” i “tjelesna povreda” na štetu 39-godišnjeg Hodžića.

Nakon što je nekoliko puta udario Hodžića, natjerao ga je da s vozila ukloni grb Bosne i Hercegovine.

Sve snimio i objavio na Facebooku

Potom je snimku objavio na svom Facebook-profilu, na kojem se vidi kako od njega zahtijeva da skine grb i za njim ponavlja njegove riječi u kojima veliča bh. entitet Republiku Srpsku i Milorada Dodika.

“Tražio je od mene da, dok skidam naljepnicu, ponavljam njegove riječi. Morao sam se izviniti prijedorskim Srbima i Republici Srpskoj zato što imam grb Bosne i Hercegovine na prikolici i obećati da ga više neću stavljati. Sve vrijeme je to snimao mobilnim telefonom”, ispričao je Hodžić novinarima.

Policija je navela kako će “sve dalje mjere i radnje prema licu lišenom slobode preduzimati u saradnji s postupajućim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva Prijedor”.

Događaj je izazvao brojne reakcije i osude javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije