Napadač iz Londona bio poznat obavještajcima

Britanska policija objavila je identitet dvojice od trojice napadača koji su u Londonu u subotu ubili sedmero i ranili desetke ljudi.

Khuram Shazad Butt (27) bio je britanski državljanin rođen u Pakistanu.

Rachid Redouane (30) tvrdio je da je državljanin Maroka i Libije, a koristio je i ime Rachid Elkhdar, objavila je policija.

Nastavlja se istraga kako bi se potvrdio identitet njihovog saučesnika.

„Khuram Shazad Butt je bio poznat policiji i MI5. Međutim, nije bilo obavještajnih podataka koji bi sugerirali da je ovaj napad bio planiran i istraga je vođena na odgovarajućem nivou. Drugi muškarac, Rachid Redouane, nije bio poznat policiji“, navodi se u saopćenju.

Stotine istraga

Pomoćnik šefice londonske policije Mark Rowley je kazao da obavještajna služba MI5 i policija u svakom trenutku provode gotovo 500 istraga, koje ciljaju 3.000 osoba.

Osim toga, 20.000 ljudi smatra se osobama koje su ranije bile poznate policiji te MI5 i njegovi partneri mogu revidirati procjenu rizika u tim slučajevima.

„Sigurnosne i obavještajne službe te policija spriječili su 18 planiranih napada od 2013, među kojima i pet otkako je izveden napad u Westminsteru prije dva mjeseca“, dodao je Rowley.

Ranije su irski mediji objavili kako je jedan od napadača u Londonu imao irske dokumente. Mediji su se pozvali na policiju, koja je odbila komentirati izvještaje.  

“Britanska policija otkrila je irske lične dokumente na tijelu jednog od trojice londonskih napadača nakon što su ubijeni”, prenio je RTE.

“Irska policija utvrdila je da je neko vrijeme živio u Dublinu. Vjeruje se da je muškarac marokanskog porijekla i oženjen Škotkinjom”, navodi se u izvještaju.

ISIL preuzeo odgovornost

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Londonu u subotu navečer, objavila je agencija Amaq, povezana s ovom grupom.

“Odred boraca ISIL-a izveo je jučerašnji napad u Londonu”, objavljeno je na web stranici te agencije u nedjelju navečer, prenio je Reuters.

Napad na Londonskom mostu izvele su tri osobe, koje su ubijene potom u obračunu s policajcima.

Napadači su se u subotu navečer zaletjeli velikom brzinom kombijem u pješake na London Bridgeu i nakon toga noževima napadali prolaznike na ulicama i posjetitelje obližnjih barova u Borough Marketu.

Od 48 ljudi, koliko ih je ranjeno, 21 osoba je u kritičnom stanju, saopćila je Nacionalna zdravstvena služba Engleske.

Četiri Francuza u kritičnom stanju

Među povrijeđenima ima i državljana Njemačke, Francuske, Australije i Španije, dok su jedan Francuz i jedan Kanađanin ubijeni.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je, tokom posjete Tunisu, da je jedan Francuz ubijen, dok ih je sedmero ranjeno, dodavši da su četvero u kritičnom stanju.

Uz to, jedan francuski državljanin vodi se kao nestao, naveo je ministar.

Kanadski premijer Justin Trudeau saopćio je da je među ubijenima i jedan kanadski državljanin, a više detalja o njemu nije iznio iz poštovanja prema njegovoj porodici.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je jedan od njemačkih državljana zadobio teške povrede, ali nije preciziralo koliko je Nijemaca ranjeno, prenosi AP.

Premijer Australije Malcolm Turnbull rekao je da su se dva državljanina ove zemlje”našla na direktnom udaru” napadača.

Izvor: Agencije