Napadač iz Bostona suočen sa smrtnom kaznom

Džohar Carnajev liječi se u istoj bolnici u kojoj su zbrinuti ranjeni u dvostrukom atentatu na maratonu u Bostonu (Getty Images)

Bombaš na bostonskom maratonu Džohar Carnajev optužen je za korištenje oružja za masovno uništenje i bit će mu suđeno pred američkim federalnim sudom, saopštio je u ponedjeljak američki državni tužilac.

“Iako je naša istraga u toku, današnje optužbe doprinose uspješnom okončanju tragične sedmice za grad Boston i našu zemlju”, rekao je američki državni tužilac Eric Holder, prenijela je agencija AFP.

Carnajev (19), koji je teško ranjen tokom potrage i nalazi na intenzivnoj njezi bostonskog Medicinskog centra Beth Israel Deaconess, pojavio se u ponedjeljak prvi put pred sudijom u bolnici u Bostonu gdje mu je izrečena optužnica i mogao bi se suočiti sa smrtnom kaznom ukoliko bude osuđen, navodi američko ministarstvo pravde.

Njegovo stanje se vodi kao ozbiljno. Carnajev, devetnaestogodišnji čečenski student optužen za izvršavanje bombaških napada sa svojim starijim bratom, nije u mogućnosti da govori, zbog povreda grla koje je zadobio prilikom sukoba sa policijom.

Na civilnom sudu

Policija je odbila komentirati medijske navode da sa vlastima komunicira pismeno. 

Bijela kuća je odbacila mogućnost da će se s Džoharom Carnajevim “postupati kao s neprijateljskim borcem” i da će mu suditi vanredni vojni sud zbog njegoovg američkog državljanstva.

Carnajev će biti izveden pred civilni savezni sud, izjavio je glasnogovornik predsjednika Baracka Obame Jay Carney na redovnoj press-konferenciji.

Džohara Carnajeva bi mogla sudski goniti i država Massachussetts zbog smrti policajca u četvrtak navečer u kampusu Tehonološkog instituta kojeg je ubio dok ga je progonila policija.

Policija je Carnajeva uhapsila u petak navečer čime je okončala sedmicu eksplozija, pucnjave i blokade grada u jednom od najvećih potjera u historiji SAD-a.

Njegov stariji brat Tamerlan, poginuo je u borbi sa policijom u petak ujutro.

Osumnjičenik za napade na bostonski maraton Džohar Carnajev, teško ranjen pri hapšenju, došao je svijesti u nedjelju navečer i počeo je pisanjem komunicirati s istražiteljima, prenijeli su američki mediji.

Carnajev (19), mladić čečenskog porijekla, kojeg je policija hvatala 24 sata, osumnjičen je da je sa starijim bratom, koji je ubijen u okršaju s policijom, izveo dva bombaška napada na maraton u Bostonu 15. aprila, pri čemu su tri osobe poginule, a 180 ranjeno.

Rana u potiljku

Pozivajući se na savezne dužnosnike, NBC News je objavio da je mladić počeo pisati odgovore na pitanja istražitelja, jer ne može govoriti zbog teške ozljede grla.

Kanal ABC navodi da je na pitanja odgovarao “mjestimice”, a istražitelji su ga pitali o mogućim saučesnicima i bombama koje su možda postavljene, a nisu detonirane.

Šef bostonske policije Ed Davis rekao je da su braća Carnajev bila opremljena tako da bi mogla izvesti još jedan napad “eksplozivnim sredstvima”, da su imali “ručne granate kućne izrade koje su mogli upotrijebiti protiv policajaca”.

S obzirom na ranu u potiljku istražitelji su iznijeli hipotezu da je možda pokušao počiniti samoubistvo pucajući sebi u usta.

Džohar Carnajev liječi se u istoj bolnici u kojoj su zbrinuti ranjeni u dvostrukom atentatu na maratonu u Bostonu.

Da bi izvukli što je više moguće obavijesti, te kako bi saznali jesu li braća Carnajev djelovala sama ili su imali mrežu koja stoji iza njih, istražitelji će “primijeniti iznimku za javnost sigurnost” kako bi ga ispitali. Ta mjera znači da za Carnajeva tokom nekoliko dana neće vrijediti prava zvana Miranda, koja mu dopuštaju da se brani šutnjom i da bude ispitan uz advokata.

Neki su senatori zatražili da se na Džohara Carnajeva, iako je postao američki državljanin 2012, primijeni status neprijateljskog borca.

Oštra kritika

U takvom statusu, koji se primjenjuje na zatočenike u Guantanamu, osoba može neograničeno i bez sudskog procesa biti u zatvoru.

Američki mediji oštro krizitiraju američku saveznu policiju FBI zbog propusta u vezi sa Džoharovim starijim bratom Tamerlanom Carnajevim, jer je Rusija od FBI-ja 2011. zatražila da ga istraži.

FBI je u petak saopćio da, nakon dojave strane vlade prije dvije godine, u razgovoru s Carnajevim, provjerom njegovih putovanja, aktivnosti na internetu i druženja tada “nije utvrđena bilo kakva teroristička aktivnost”.

Roditelji i rodbina braće Carnajev odbacuju optužbe da su se braća terorizmom ‘zarazila’ u Čečeniji i drže da je odgovornost na Sjedinjenim Državama, gdje su Carnajevi stigli kao djeca.

Izvor: Agencija