Napad talibana na džamiju u Afganistanu, deseci mrtvih

Prethodni veliki napad talibana na vojnu bazu desio se početkom marta, kada je meta bila glavna vojna bolnica u Kabulu (Arhiva)

Talibanski borci vjerojatno su ubili više od 50 Afganistanaca u napadu na džamiju i kantinu unutar vojne baze blizu grada Mazar-i-Sharifa, rekao je glasnogovornik američke vojske u petak i nazvao to “velikim” udarom.

“Vjerovatno ima više od 50 žrtava”, rekao je pukovnik John Thomas, glasnogovornik američke centralne komande, prenosi Hina.

“Muškarci su bili na molitvi u džamiji, a drugi u kantini”, rekao je i objasnio da su žrtve vojnici 209. korpusa Vojske Afganistana.

Talibani preuzeli odgovornost

Johnson, vođa misije “Odlučna podrška”, rekao je da nema podataka o tome jesu li pogođeni i pripadnici međunarodnih snaga.

Rekao je da su “unutar baze džamija i kantina i čini se, prema sadašnjim izvještajima, da su te zgrade bile meta neprijateljskog napada” koji je trajao satima.

Talibani su saopćenjem preuzeli odgovornost za taj napad u Mazar-i-Sharifu u pokrajini Balkh.

Prethodni veliki napad talibana na vojnu bazu desio se početkom marta, kada je meta bila glavna vojna bolnica u Kabulu, a u kojem je službeno bilo 50 mrtvih.

Izvor: Agencije