Napad na saudijsku naftu rasplamsao strahove o američko-iranskom sukobu

SAD tvrdi da snimci pokazuju da je napad stigao iz Irana (EPA)

Strah od izbijanja borbi između snaga Irana i Sjedinjenih Američkih Država u Zaljevu je porastao u nedjelju nakon što je Washington optužio Teheran da je proveo razarajuće napade dronovima na najveća svjetska postrojenja za proizvodnju nafte koja se nalaze u Saudijskog Arabiji, piše Al Jazeera English.

U nedjelju navečer je američki predsjednik Donald Trump rekao “da postoji razlog da se vjeruje” da Bijela kuća zna ko je krivac za napad i da je vojska “u potpunosti spremna” da poduzme akciju.

Rekao je da SAD “čeka da čuje” od Rijada “za koga smatraju da je odgovoran za ovaj napad i pod kakvim uvjetima trebamo nastaviti”.

Trumpovo upozorenje je došlo nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost u Bijeloj kući na kojem je prisustvovao podpredsjednik Mike Pence, državni sekreter Mike Pompeo i ministar odbrane Mark Esper.

Američke optužbe u vezi napada pred zoru na Abqaiq i Khurais u saudijskoj Istočnoj pokrajini služe da opravdaju “akcije” protiv Irana, rekao je glasnogovornik vanjskih poslova Abbas Mousavi.

“Takve izjave… su više poput zavjere objavještajnih i tajnih organizacija da naštete reputaciji zemlje i da stvore okvir za buduće akcije”, rekao je Mousavi.

Rast cijena

Vijest o posljednjem rastu tenzija podigla je cijene američke sirove nafte za 5,61 dolar po barelu, odnosno 10,2 posto na 60,46 dolara po barelu u elektronskom trgovanju na njujorškoj robnoj berzi. Sirova nafta brent, međunarodni standard, porasla je za 7,84 dolara po barelu, odnosno 13 posto na 68,06 dolara po barelu.

Teheran je negirao optužbe da stoji iza napada, za koje je odgovornost preuzeo pokret jemenskih pobunjenika Husa, koji su povezani sa Iranom.

Ranije je američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio Iran za napade dronovima i kazao da “nema dokaza da su napadi došli iz Jemena”.

Pompeo je rekao: “Iran je sada pokrenuo napade bez presedan na svjetsku opskrbu energentima”.

Viši američki zvaničnici su u nedjelju naveli obavještajne procjene, koje su koristili između ostalog satelitske snimke, koje podržavaju optužbe da je Iran odgovoran.

Snimci navodno pokazuju udare konzistentne sa napadom koji dolazi iz pravca Irana, umjesto iz Jemena, kazali su oni za agenciju AP uz uvjet anonimnosti.

Sveopći rat

Dodatni uređaji koji navodno nisu stigli do svojih meta su pronađeni i analiziraju ih saudijske i američke obavještajne agencije, dodali su zvaničnici.

Iranska revolucionarna garda je u nedjelju rekla da je spremna za “sveopći rat”.

U ne baš suptilnoj prijetnji, zapovjednik zračnog ogranka snaga Islamske revolucionarne grade je kazao da bi iranske rakete mogle pogoditi američke baze i brodove u dometu od 2.000 kilometara.

“Zbog napetosti i osjetljive situacije, naša regija je poput bureta baruta”, rekao je brigadni general Amir Ali Hajizadeh.

“Ni mi ni Amerikanci ne želimo rat. Kada ovi kontakti dođu preblizu, kada snage dođu kontakt jedna s drugom, moguće je da se dogodi sukob zbog nesporazuma”, rekao je Hajizadeh.

“Naravno da neke snage koje se suočavaju jedna s drugom na terenu mogu uraditi nešto što bi moglo pokrenuti rat. Uvijek smo se pripremali za sveopći rat”.

Hajizadeh je rekao da iranske snage uvijek spremne na protunapad ako SAD vojno odgovori zbog napada na naftna postrojenja, navodeći zračnu bazu Al Udeid u Kataru i zračnu bazi Al-Dhafra u blizini Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao neposredne mete, kao i brodove američke mornarice u Zaljevu i u Arapskom moru.

Misteriozni napadi

Akcije na bilo kojoj strani bi mogle prerasti u otvoreni sumračni rat koji je bjesnio tik ispod površine šireg Zaljeva proteklih mjeseci.

Već su se desili misteriozni napadi na naftne tankere za koje je SAD optužio Iran, dok je Teheran oborio američki obavještajni dron – što je gotovo dovelo do smrtonosne odmazde.

“Postoje jastrebovi u Iranu i Americi i u regiji koji žele vojne sukobe”, rekao je viši zvaničnik iranske vlade, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti situacije.

“Takvi napadi će učiniti vojni sukob neizbježnim i to je ono što tvrdolinijaši u Iranu i drugdje žele. Takav sukob ne samo da će naškoditi Iranu već i zemljama u Perzijskom zaljevu”.

U odgovoru na Trumpovu posljednju izjavu, Bernie Sanders, demokratski senator i predsjednički kandidat opozicije, upozorio je da “samo Kongres – ne predsjednik – može proglasiti rat. I Kongres vam neće dati ovlaštenje da započnete još jedan katastrofalni rat na Bliskom istoku samo zato što vam je brutalna saudijska diktatura rekla da to učinite”.

Nasilan sukob

U razgovoru za Al Jazeeru, Lawrence Korb, bivši američki zamjenik ministra odbrane, kazao da je da je zadnja stvar koju Trump želi jeste sukob sa Iranom.

“Ako bismo napali Iran, onda bi imali veoma, veoma nasilan sukob koji bi se proširio širom cijelog zaljeva”, rekao je on.

“To bi samo eskaliralo probleme koje imamo. Zaista, ono što trebamo uraditi jeste da okončamo građanski rat u Jemenu”.

Ali je Korb također dodao da je Trump nesklon započinjanju ratova i da njegovu retoriku “uobičajeno ne prate akcije”.

U saopćenju je Nacionalno američko-iransko vijeće pozvalo Trumpovu administraciju da “uloži ozbiljne mjere za deeskalaciju kako bi se stabilizirala cijela regija”.

“Ako Trump ne bude slušao svoje anti-intervencoističke instinkte i bude slušao one koji pozivaju na rat, koji ga okružuju, SAD riskira da izazove regionalni rat koji je katastrofalniji od invazije na Irak 2003.”.

Napetosti između Teherana i Washingtona su na visokom nivou od maja prošle godine kada se Trump povukao iz multilateralnog sporazuma potpisanog 2015. kojim je obećano smanjenje sankcija Iranu u zamjenu za ograničavanja nuklearnog programa te zemlje.

Akcija i reakcija

Od povlačenja iz nuklearnog sporazuma, SAD je nametnuo oštre sankcije Iranu u sklopu kampanje “maksimalnog pritiska”.

Islamska Republika je odgovorila smanjivanjem svojih nuklearnih obaveza i prijetnjom da će blokirati Hormuški moreuz u Zaljevu, kroz koji prolazi 20 posto svjetske nafte.

U nedjelju je iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao na regionalni samit na kojem bi se razgovaralo o napadima na Saudijsku Arabiju, te je optužio Washington da skreće krivicu za rat u Jemenu, gdje američki saveznik Saudijska Arabija predvodi vojnu koaliciju koja redovno provodi zračne udare.

“Nevini ginu svakog dana u Jemenu… Amerikanci – umjesto da krive sebe i da priznaju da njihovo prisustvo u regiji stvara probleme – krive regionalne zemlje ili jemenski narod”, rekao je Rouhani.

“Ako želimo da bude stvarne sigurnosti u regiji, rješenje je da prestane američka agresija. Vjerujemo da regionalni problemi mogu biti riješeni kroz razgovore u Jemenu, pregovori Jemenca sa Jemencima – oni moraju sami za sebe odlučiti. Bombardiranje jemenskog naroda mora prestati”, rekao je Rouhani.

Sudijska Arabija i Iran podržavaju suprotstavljene frakcije širom Bliskog istoka, od Jemena i Sirije do Libana i Iraka.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati predvode vojnu koaliciju kako bi podržali jemensku međunarodno priznatu vladu protiv Husa. Ujedinjeni narodi su za rat u Jemenu rekli da se radi o najvećoj svjetskoj humanitarnoj krizi.

Izvor: Al Jazeera i agencije